Herkese merhaba, 10. sınıf Edebiyat konuları hakkında yazdığımız bloğumuza hoşgeldiniz. Geçtiğimiz yazımızda 9. sınıf Edebiyat konuları hakkında bir inceleme yapmıştık onu da sitemizde bulabilirsiniz.
10. sınıf Edebiyat konuları aslında 9. sınıfın devamı diyebiliriz. Konular biraz daha derinleşse de aslında hala edebi türler hakkında bilgi veriyor. Edebiyat dersi 10. sınıfta da herkesin görmek zorunda olduğu bir derstir. İlk iki yıl boyunca genel bilgiler verilmektedir. Sonrasında alan seçimiyle beraber konular daha da ayrıntılı bir biçimde anlatılmaya devam edilir. Çok uzatmadan 10. sınıf Edebiyat konularının olduğu tabloları inceleyelim.
GİRİŞ
|
HİKAYE
|
ŞİİR
|
DESTAN / EFSANE
|
ROMAN
|
TİYATRO
|
ANI
|
HABER
|
GEZİ YAZISI
|
Yukarıda da söylediğimiz gibi 10. sınıf Edebiyat konularını günlük yaşamda az çok bilmemiz gereken konulardır. Peki bu konulara nasıl çalışmalısınız?
1 ) Çok fazla bilgi içeren bir ders olduğu için güzel not çıkarmalısınız. Notlarınızdaki eksiklikler size büyük dezavantajlar çıkaracaktır. Her şeyi yazın demiyoruz tabii ki gerekli olan sade ama işlevli bir not çıkarmalısınız.
2 ) Derste anlamadığınız veya aklınıza takılan herhangi bir 10. sınıf Edebiyat konularını öğretmeninize veya arkadaşlarınıza danışmalısınız. Öğrenmeden geçeceğiniz her konuyu daha sonra çalışmak daha da güç olacaktır. Detayları atlamadan öğrenmeniz size çok yardımcı olacaktır.
2 ) Belli periyotlarda tekrar etmelisiniz. Tekrar etmediğiniz zaman bilgileri unutabilirsiniz. Zaman zaman yaptığınız tekrarla 10. sınıf Edebiyat konularında aklınızda daha kalıcı ve taze olacaktır.
3 ) Bilgileri tekrar ettikten sonra kaynaklardan veya diğer materyallerden kendinizi sınamalısınız. Yaptığınız bu çalışmalarla hem yanlışlarınızı görecek ve üstüne gidebileceksiniz hem de doğru yaptığınız konular aklınıza daha da iyi oturacaktır.
4 ) Sonraki dersin işlenecek konusuna hazırlıklı gitmek çok 10. sınıf Edebiyat konularını öğrenilirken size güzel bir temel atacaktır. Konu hakkında bir fikrinizin olması hiçbir şey bilmeden gitmenizden çok daha yararlıdır.
10. sınıf Edebiyat konularını inceledik ve ardından nasıl çalışmanız gerektiği hakkında birkaç bilgi verdik. Ayrıca bu maddelerde anlatılan her şey diğer tüm dersler içinde geçerlidir. Tüm bu bilgileri uygulayarak sınavlarınızda iyi notlar alabilirsiniz. Unutmayın ki dönem ortalamalarınızı yüksek tutarsanız son sınıfta girecek olduğunuz YKS sınavında hedefinize bir adım daha yaklaşırsınız.
Herkese iyi çalışmalar.
Sıkça Sorulan Sorular
Sav, İslamiyet öncesi Türk edebiyatında atasözünün karşılığıdır. Bir düşünceyi, bir deneyimi, bir öğüdü, en az sözcükle kısaca anlatan kalıplardır. Biçim olarak bir düz cümle veya bir şiir dizesi gibi olabilir.
Edebiyat dersinden TYT sınavında sorumlu değilsiniz. TYT Türkçe sınavında sadece Türkçe konularından sorular sorulmaktadır.
Edebiyat dersleri öğrencilerin 9. sınıfa geçmesiyle başlar. Edebiyat ders konuları lise boyunca öğrenilir fakat sayısal öğrenciler YKS de edebiyattan sorumlu tutulmazlar.