Ders Çalışan Kız
Milet Akademi
Milet Akademi
  • 26 Ağustos 2022
  • 3 dk. okuma süresi

Tercih dönemi yaklaşırken öğrenciler de hangi bölüme gideceklerine, nasıl tercih yapacaklarına karar veriyorlar. Bazıları 4 yıllık (lisans) programlarını hedefliyor, bazıları da okulu erkenden bitirip hayata atılmak için 2 yıllık (ön lisans) programlarını hedefliyor. Şimdiki yazımızda 2 yıllık yani ön lisans programlarını genel hatlarıyla inceleyeceğiz.

2 Yıllık Bölümlere Nasıl Girilir? 

Bilindiği üzere YKS'nin iki oturumu vardır. İlk gün TYT'ye, ikinci gün ise AYT'ye girilir. 2 yıllık ön lisans bölümlerini hedefleyen birisi için sadece TYT'ye girmesi yeterlidir. Fakat aday bu sınavdan en az 150 puan alması gerekir. 150 puanın altından alan adaylar tercih döneminde tercih yapamayacaklardır.

2 Yıllık Bölüme Gidilir Mi?

Öncelikle biz bu konuyu farklı pencerelerden bakarak ele alıyoruz. Çünkü herkesin hedefleri, amaçları, istediği şeyler farklı olabilir. Peki, nedir bu farklı pencereler gelin hep birlikte göz atalım.

  • İsteyerek Giden Öğrenci Tipi:

 Herhangi bir bölüme isteyerek giden öğrenci için hiçbir problem yok. İster lisans ister ön lisans olsun. Eğer siz bir bölüme isteyerek gidiyorsanız, puan ve sıralamanız da bu bölüm için yeterliyse gitmenizi öneriyoruz. İnsanlar tarafından eleştirilebilirsiniz. "2 yıllık bölüme gidilir mi?" diyenler kesin olacaktır siz onlara kulak asmayın çünkü siz istediğiniz ve hedeflediğiniz bölüme gidiyorsunuz. 

  • "Okumuş olmak için" Giden Öğrenci Tipi:

Bu tarz öğrenciler çevrenizde vardır. Üniversiteye arkadaş ortamı için giden. Orada kendini eğitip ileride mesleği yapmak için değil de sadece para harcayıp arkadaşlarıyla eğlenen öğrencilerdir bunlar. Bu tarz insanların 2 yıllık veya 4 yıllık programlara yerleşmesinin arasındaki tek fark kaybettiği yıllar olacaktır. Ön lisansta 2 yılını, lisansta 4 yılını kaybedeceklerdir. Eğer başlıkta da dediğim gibi "okumuş olmak için" gidiyorsanız hiçbir bölüme gitmeyin. Diğer seçenekleri düşünün.

  •  "Ben üniversiteye gideyim orada bölüme alışırım" Tipi Öğrencisi:

Evet bu tarz örnekler de her zaman karşımıza çıkmakta. Tam bir hedefiniz yok ama bölümü sevebileceğinizi düşünüyorsanız bu konuda çok dikkatli olun. Bölümü gerçekten seviyor musunuz? Yoksa sadece bir heves mi? Buna iyi karar vermeniz gerekiyor. Beynininiz sizi aldatıyor olabilir. Çünkü arkadaşlarınız birer birer okullara yerleşirken beyniniz sizin de bir yere gitmeniz gerektiğini söyleyebilir. Sizi heves ettirebilir o yüzden dikkatli olmakta fayda var. Bunun bir heves olduğuna karar vermişseniz bir yıl daha sınava hazırlanmanızı öneriyoruz. Tekrar çalışıp istediğiniz bölüme yerleşebilirsiniz. 2 yıl kaybetmektense 1 yıl kaybetmek daha kârlıdır.

  • "2 yıllık bölüme gideyim sonra DGS ile 4 yılı tamamlarım" Tipi Öğrencisi:

Bilindiği üzere 2 yıllık ön lisans programlarını bitiren öğrenciler DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile lisans programlarına geçip 2 yıl daha eğitim görerek lisans diplomasını alabiliyorlar. Bunu düşünen yüzlerce ön lisans öğrencisi var bazen mantıklı olabilir bazen olmayabilir. Size kalmış bir durum sevdiğiniz bölümdeyseniz 2 yıl daha üstünü okuyup iş olanaklarınızı arttırabilirsiniz ya da 2 yılınızı daha heba etmiş olabilirsiniz.

En Çok Tercih Edilen 2 Yıllık Bölümler

2 Yıllık bölümlerin artı ve eksilerini inceledikten sonra gidebileceğiniz ön lisans programları şunlar.

  1. İlk ve Acil Yardım (Paramedik)
  2. Anestezi
  3. Ağız ve Diş Sağlığı 
  4. Adalet
  5. Grafik Tasarım
  6. Fizyoterapi
  7. Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
  8. Büro Yönetimi
  9. Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon 
  10. Bilgi Güvenliği Teknolojisi 

Tüm bu bölümlerin hangi üniversitede ve hangi sıralamayla aldığını öğrenmek istiyorsanız Milet Atlas'a gidebilirsiniz.

YKS Atlas