AYT Edebiyat nasıl çalışılır? sorusunu sizler için yanıtladık. AYT Edebiyat nasıl çalışılır? sorusu öğrenciler için oldukça önemlidir. Edebiyat dersi lise, hatta üniversite yıllarımızda bile bizlerin karşısına çıkan tüm bunların dışında sosyal hayatımızda da çokça izlerine rastladığımız bir derstir. Edebiyat insan hayatının her alanında mevcuttur. Bildiğiniz gibi edebiyat hafızaya dayalı bir ders ve bu yüzden en yaygın zorluk dönemleri, şairleri, eserleri akılda tutmak olabiliyor. Bunun üstesinden nasıl gelinir, nasıl çalışılır, tekrar edilir teker teker genelden detaya doğru inceleyelim. AYT edebiyat dersi ezberlenmesi gereken bir derstir. Bunu kabul edip kendi ezberleme taktiklerimizi bulmak bizi ileri taşır.
AYT Edebiyat nasıl çalışılır? (Genelden Özele Çalış)
AYT Edebiyat nasıl çalışılır? Sorusuna genelden özele çalışma stili ile devam ediyoruz. Edebiyat dersine çalışırken ilk başta konuların başlıklarını iyi bilmemiz gerekiyor. Daha sonra dönemlerin özelliklerini sonra dönemlerin yazarlarını, yazarların eserlerini, eserlerin içeriklerini diye devam etmelidir. Bu yöntem, sorularla alakalı yorum yapabilme yeteneğimizi de geliştirir. Mesela eseri verip yazarı kimdir? diye bir soru ile karşılaşırsak, şıklardan gidip yorum yaparak bulma şansımız artar. Diğer yandan edebiyat gibi geniş bir dersi genelden özele çalışmak konulara hakim olma açısından da önemlidir. Konulara sırayla çalışırsak sıkılabilir, gözümüzde büyütebiliriz. Diğer yandan genelden özele doğru gidersek en azından ne kadar kaldığının bilgisine sahip oluruz.
AYT Edebiyat nasıl çalışılır? (Dönemlerin Ortak Özellikleri)
AYT Edebiyat nasıl çalışılır? Sorusuna dönemlerin ortak özellikleri ile devam ediyoruz Her dönemin kendine has özellikleri vardır. Divan edebiyatının ayrı Tanzimat edebiyatının ayrı diğer dönemlerin ayrı özellikleri olduğu gibi, bazı ortak özellikleri de bulunmaktadır. Bu ortak özellikleri bilirsek zihnimizde dönemler daha anlaşılır ve kategorize bir halde olur. Bu yöntem ise, zihnimizde var olan bilgiye ulaşmamızda bize kolaylık sağlayacaktır. Bunun için dönemleri karşılaştırdığımız notlar alabilir, dönemler arasında kıyas yaparak akılda kalıcılığı arttırabiliriz.
AYT Edebiyat nasıl çalışılır? (Eser İçerikleri)
AYT Edebiyat nasıl çalışılır? Sorusuna eser içerikleri ile devam ediyoruz. Edebiyatta sadece eser-yazar eşleştirilmesi sorulmamaktadır. Geçmiş yıllardaki sorulara bakarsanız eser içerikleri de oldukça sık sorulmaktadır. Bu aşamada yapabileceğiniz iki seçenek var. Yaz tatilinde ya da ilki dönemin başında bunun bilincindeyseniz en çok sorulan eserleri okumak sizin için çok iyi olacaktır fakat dönem ortasındaysanız ya da kitap okumak için yeterli vaktiniz yoksa önemli eserlerin özetlerini okuyarak karakter isimlerini not alabilirsiniz. Bu okuma çalışması sizler için çok faydalı olacaktır. AYT Edebiyat sorularının içerisinde paragraf da sorulmaktadır bu nedenle kitap okumayı ihmal etmeyin.
AYT Edebiyat nasıl çalışılır? (Düzenli Tekrar)
AYT Edebiyat nasıl çalışılır? Sorusunun en önemli başlıklarından biri olan "Düzenli Tekrar" ile devam ediyoruz. Konu çalışmalarınıza devam ederken bir yandan da bitirdiğiniz konuları tekrar etmelisiniz. Haftalık ders planınızı belirli günlerde bitirdiğiniz AYT Edebiyat konularını tekrar edecek şekilde ayarlayın Ve o konular hakkında test çözmeyi ihmal etmeyin. Çünkü soru çözmek yanlışlarınız sayesinde o konu hakkında bilmediklerinizi size öğretecektir. Eğer tekrar etmek istediğiniz konu uzunsa o konuyu bir güne sığdırmayın tüm günü edebiyat dersine ayıracak olursanız sizi zorlayacaktır. Esnek davranıp birkaç güne veya haftaya dağıtabilirsiniz. Önemli olan sizin düzenli tekrar yapıyor olmanız. Düzenli tekrarlar sayesinde konular hafızanızda daha kalıcı olacaktır.
AYT Edebiyat nasıl çalışılır? (Branş Denemeleri)
Branş denemesi AYT Edebiyat nasıl çalışılır? Sorusunun en kritik yerlerinden birisidir. Sınava az bir süre kaldığı zaman test kitaplarıyla boğuşmak yerine yapacağınız en iyi seçenek notlarınızı okuduktan sonra bir tane AYT edebiyat denemesi çözmektir.
Branş denemelerine ağırlık verirseniz eksik kalan konuları kolaylıkla tespit edebilir ve onun üzerine yoğunlaşabilirsiniz. AYT Edebiyat deneme çözme sıklığınızı sınava kadar düzenli bir şekilde arttırın. Düzenli deneme çözme alışkanlığıyla bir yandan konuları sürekli tekrar ederken bir yandan da sınav anına kendinizi hazırlamış olursunuz. Branş denemelerinin önemini her bloğumuzda açıklıyoruz. Branş denemeleri YKS sınavı ile birebir değerlerde olduğu için önemli ilgiyi gösterdiğimiz taktirde YKS sınavında güzel sonuçlar alabileceğimize inanıyoruz.
AYT Edebiyat sınavı bilgi ölçen bir sınav olduğu için düzenli ve verimli bir çalışmayla emeklerinizin karşılığını rahatlıkla alabileceğiniz bir sınavdır. Başarılı olmanın tek formülü düzenli çalışmaktır.
İyi çalışmalar dileriz.
Sıkça Sorulan Sorular
Edebiyat nasıl ezberlenir sorusuna verilebilecek en güzel cevap da yazmaktır. Ajandalar, minik not defterleri gibi yerlere yanlış yaptığınız sorulardan öğrendiğiniz bilgileri not etmeniz ezberleme sürecini kolaylaştıracaktır.
Sözel dersler için sürekli tekrar yapılarak çalışılması daha mantıklıdır. Küçük kağıtlara önemli notlar alınarak, gün içerisinde notlara göz atılabilir. Tekrar yapmak, konuların daha çabuk hafızada kalmasına yardımcı olacaktır ve başarıyı getirecektir.
Konu listesini çıkardıktan sonra edebiyatın ilk konusu olan Güzel Sanatlar ve Edebiyat konusundan çalışmaya başlayın. Bu konuyu çalışarak öğreneceğiniz dersin diğer bilimlerle olan ilişkisini öğrenerek farklı bakış açıları kazanabilirsiniz.
2022 AYT edebiyat testinde çıkan soruların 2'si anlam bilgisi, 4'ü paragraf geri kalan 18 soru ise edebiyat alanından oluşmaktadır.
Özel not defterleri veya kartonlara dönemlerine göre yazarları ve eserleri yazarak sürekli elinizin altında olabilecek yerlerde bulundurun. Günlük olarak bu yazar eserleri tekrar etmeye çalışın. Yazar-eser soruları sınavında %25' indan fazlasını oluşturacaktır.
Adaylara, tüm alanları kapsayan tek kitapçık dağıtılır. Bu oturumda; Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testinde (Türk Dili ve Edebiyatı 24 soru, Tarih/1 10 soru Coğrafya/1 6 soru) toplam 40 soru vardır.
Türk Dili ve Edebiyatında zirveye oynayan ve kaliteli eğitim veren üniversiteler; İstanbul Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi. Bu üniversiteler bu branşta zirve üniversitelerdir.