Dershaneye gitmeli miyim? veya özel ders almalı mıyım? sorusunun cevabı ara sıra kafanıza takılıp ders çalışmanızı engelliyor olabilir. Bu soru işaretini bugün kafanızdan yok edeceğiz. İyi okumalar.
DERSHANEYE VEYA ÖZEL DERSE GİTMEK MANTIKLI MI ?
Her yıl milyonlarca öğrenci liseye geçmek veya üniversiteye geçmek için sınava gidiyor. Sınava hazırlanırken okula destek olsun, sınavı kazandırsın
diye dershanelere veya özel derslere başvuruyorlar. Şimdiki yazımızda dershaneleri ve özel dersleri ele alıp gitmenin mantıklı mı? Yoksa mantıksız mı?
Olduğunu kendi düşüncelerimizi de katarak anlatmaya çalışacağız.
Dershaneye Niçin İhtiyaç Duyulur?
Dershaneye ihtiyaç duyulmasının 2 tane temel sebebi vardır;
a) Okulu yetersiz görme.
b) "Herkes dershaneye gidiyor ben niye gitmiyorum?" düşüncesi.
Herkesin kendine göre bir sebebi olsa da çoğunun ortak sebebi bu iki maddedir. "Okuldaki sabahtan akşama kadar olan eğitim yetersiz dışarıdan
Takviye almak mantıklı düşüncesi." biraz daha elle tutulur bir düşüncedir. Çünkü şu anda okullardaki eğitimler pek de iç açıcı durumda değildir. O yüzden insanlar takviyeye ihtiyaç duyabilirler. "Herkes dershaneye gidiyor ben niye gitmiyorum?" düşüncesi ile dershaneye başlamış insanlar dershanedeki eğitimden faydalanmak isteyenler değil sadece psikolojilerini tatmin etmek isteyen insanlardır. Bu tip insanlar genellikle de başarısız bir sonuç elde ederler çünkü dershaneye para verdim ve onlar bana kazandıracak diye bir yol haritası çizerler kendilerine.
Dershaneler Verimli Mi?
Dershanelerin hepsine ne yazık ki verimlidir diyemeyiz. Hatta yüksek oranlarda öğrencilere çok bir şey kattığı da söylenemez. Dershanede yapılan en baştan konuları tek tek anlatıp sene sonuna kadar yetiştirmektir.
Dershaneye gitmek yerine kendi sisteminizi oturtmanız ve bu sistemi disiplinli bir şekilde uygulamanız sınav kazanma yolundaki en büyük püf noktalardan biridir. Dershaneyle birlikte çok çalışıp kazanacağım diyenlerin çoğu bizce yanılıyor. Çünkü çok çalışan değil akıllı çalışan sınavı kazanır.
Dershane Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kendinizi, dershaneye giderek sınavı kazanacağınıza inandırdınız. Böyle durumlarda dershaneyi seçerken dikkatli olmalısınız. Çünkü oraya para vereceksiniz, hatırı sayılır kadar çok saatinizi orada bulunarak değerlendireceksiniz. Tüm bunlar boşa gitmesin diye iyi bir araştırma içinde olmalısınız. Eğitimcilerin kalitesini, eski öğrencilerin yorumlarını, danışman eğitimcilerin öğrenciye yaklaşımını gibi şeylerden başlayarak seçiminizi yapabilirsiniz. Ayrıca dikkat etmeniz gereken ayrı bir husus daha var o da dershanelerin kendi reklamlarını dikkate almamak. Çünkü dershaneler her zaman en iyi öğrencilerinin reklamını yapar yani bu da 100 öğrencide 1-2 öğrenci yapar. Asıl önemli olan diğer öğrencilere neler katıp onları nerelere gönderdikleridir.
ÖZEL DERSLER
Özel dersi dershaneden ayıran yegâne sebep adından da anlaşılacağı gibi "özel" olmasıdır. Bu özel kelimesi başa geldiği için doğal olarak maddi yükü biraz daha ağırlaşacaktır. Bu maddi yükü hafifletmek biraz da sizin elinizde aslında. Oturup hangi konularınızın eksik olduğunu belirleyip bu eksik konulardan ders almaya başlarsanız hem vakit hem nakitten kâr etmiş olursunuz. Eğer bildiğiniz konulardan eminseniz ve hocanızda illa en baştan başlayacağız diyorsa hocayı dinlemeyin çünkü onun sizin amacınızdan farklı bir amacı daha var: para kazanmak. Dediğim gibi "bildiğiniz konulardan eminseniz" burası çok önemli çünkü işini layığıyla yapmaya çalışan birçok eğitimci var.
Tüm bu konuları incelediğimiz videomuza buradan ulaşabilirsiniz.