İnsanoğlunun hayatını devam ettirebilmesi için gereken en önemli şeylerden biri de hiç kuşkusuz paradır. Herkes yüksek maaşlı işlerde çalışıp iyi paralar kazanmak ister bu yazımızda sizlere maaşı diğer mesleklerin maaşlarına göre daha da yüksek olabilecek meslekleri inceleyeceğiz.
Not : Bu yazıdaki verilen sayılar ortalama sayılardır. Mesleğin yapıldığı yer, kişinin kendini geliştirmesi, yapanın mesleğini sevmesi vb. durumlara göre maaşlarda değişikler olabilir.
1) Doktorlar
Doktorluk mesleğini bazı insanlar yüksek maaş için bazıları ise gerçekten sevdikleri için seçmektedir. Diğer bölümlere göre biraz daha uzun süren eğitim süresi sonunda TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) ile uzmanlık yapacakları bölüme yönelirler. Hiç şüphesiz hepimiz duymuşuzdur etrafımızdaki bazı doktorların çok iyi para kazandığını bu kazandıkları para uzmanlık alanlarına göre farklılık gösterir. Maaşları en az 7000 TL'den başlar.
2) Pilotlar
Çocukken birçok çocuğun hayallerini süsleyen mesleklerde başı pilotluk çeker. Devasa boyutlardaki teknolojik olarak en son teknolojilerin kullanıldığı bir aracı kontrol etmenin tabii ki yüklü miktarda bir karşılığı olmalı. Pilotların bir ayda en fazla iki hafta (14 gün) çalışmaya izinleri vardır geri kalanında istirahat yaparlar ve aylık en az 20.000 TL maaş alırlar. Pilot olmak isteyenler belli bir ücret karşılığında eğitim programlarına katılabilirler ya da bazı üniversitelerin açmış olduğu pilotoj bölümüne girebilirler.
3) Hava Aracı Bakım Mühendisliği
Sırada başka havacılık bölümleri var. Bu meslek ismini hiç duymamış olabilirsiniz. Türkiye'de Uçak Gövde Motor Bakımı ve Uçak Elektrik Elektronik olarak geçmektedirler. Çok fazla üniversitede olmaması ve son yıllarda havacılığa yapılan yatırımlarla mezun olan öğrenciler çok zorlanmadan iş bulabilmektedir. İşe yeni başlamış birinin maaşı en az 7000 TL'dir. İlerleyen yıllarda yükselmelere bağlı olarak 40.000TL maaş alan çalışanlar da vardır.
4) Yazılım Mühendisliği
Evimizde, elimizde, hemen yanı başımızdaki her türlü teknolojik aletlerin yazılımları var. Bu yazılımları yazmak için bu konuda eğitilmiş insanlara ihtiyaç var. İşte bu insanlara yazılım mühendisi deniyor. Teknoloji her gün ilerlediği için yazılım bilen insanlara ihtiyaç da gün geçtikçe artıyor. 7000 ile 50000 TL arasındaki maaşları ile de öne çıkan yazılım mühendisliği önümüzdeki yıllarda da insanları tatmin etmeye devam edecektir.
5) Diş Hekimliği
Sağlık alanında doktorlardan sonra çoğumuzun aklına diş hekimliği bölümü gelir. Hastanelerde ya da kendi kliniğini açarak iki farklı yolla hayatını sürdüren diş hekimlerinin maaşları çalıştığı yere göre de değişiklik gösteriyor. Devlet kurumunda çalışan bir diş hekimi deneyimine göre ortalama 10.000 TL kazanır. Eğer kendi kliniği varsa, alanı ve tanınırlığına göre bu sayı daha da artabilir.
6) IT Yöneticiliği
IT, Information Technology kelimesinin kısaltılması olarak bilinir. Türkçesi bilişim teknolojileridir. IT uzmanları, sanallaştırma, işletim sistemleri, aygıt yönetimi, yazılım geliştirme dallarında çalışan kişilerdir. Sonraki yıllarda teknolojinin ilerlemesiyle bu meslekte çalışan insanlara oluşan ihtiyaç daha da artacaktır. Maaşları ülkeden ülkeye değişiklik gösterse de Türkiye'de ortalama 25.000 TL maaş almaktadırlar.
7) Avukatlar
Avukatlar, 4 yıl hukuk fakültesinde eğitim gördükten sonra avukat olmaya hak kazanırlar. İlk olarak devlet kurumlarında çalışmaya başlasalarda sonra meslekte tanındıkça ve profesyonelleştikçe kendi bürolarını kurma imkanları vardır. Devlet kurumunda çalışan bir avukat ortalama 5000 TL maaş alırken kendi bürosunu kurmuş bir avukat 50.000 TL kazanabilir.
8) Veteriner Hekimler
Son yıllarda evcil hayvan sahiplenip evinde evcil dostlarıyla yaşayan insanların sayısı artıyor. Buna bağlı olarak veterinerlik mesleğine olan ihtiyaç da gün geçtikçe artıyor. Beş yıllık eğitim süresinin ardından veteriner hekim olarak mezun olmaktadırlar. Kendi kliniği açan veteriner hekimler ortalama 9000 TL maaş alırlar. Tabii bu gelen müşteri sayısına göre değişkenlik göstermektedir.
9) Psikologlar
Hayat şartları, maddi zorluklar, aile baskısı, stres vb. nedenlerle insanlar psikologlara ihtiyaç duyabiliyorlar. Psikoloji bölümünü 4 yılda başarıyla bitirenler psikolog olmaya hak kazanıyorlar. Devlet kurumlarında ve özel kurumlarda çalışma imkanı olan psikologların maaşları devlette 5000 TL, kendi kliniği veya özel kurumlarda çalışan psikologların maaşı ise 13000 TL veya daha fazla olabiliyor.
10) Mimarlar
Mimarlar son yıllarda önemi her geçen gün artan mesleklerdendir. Tasarım ve yaratıcılık yeteneği yüksek olan öğrenciler mimarlık bölümünü başarıyla bitirdikten sonra mimar olurlar. Belediye gibi devlet kurumları ya da özel mimarlık ofislerinde, tasarım ofislerinde ve inşaat şirketi gibi yerlerde istihdam edilirler. En düşük 4500 TL en fazla ise 17000 TL maaş almaktadırlar.
Yukarıda yazan meslekler ya da daha fazlasını kazanmak için kaç net yapmak gerekiyor? Kaçıncı sırada olmak gerekiyor? vb. gibi sorularınızın cevabını YKS Atlas'ta bulabilirsiniz.