Üniversite, birçok gencin liseden sonra gidip hayallerindeki mesleğin gereksinimlerini öğrendikleri yer olarak tanımlanabilir. Ayrıca sadece meslekle alakalı değil, hayat hakkında birçok şey öğrendikleri yer olarak da tanımlasak yanlış olmaz. Günümüzde birçok insan üniversiteyi sadece gençliklerini yaşayacakları yer olarak görmekte ve okudukları bölümü rastgele yazmaktalar. Bu kesinlikle çok yanlış bir durum. Peki YKS sınavına girmeden önce hedef nasıl belirlenir? İnceleyelim.
Hedef belirleme yaparken kullanacağımız birkaç tane adım bulunmaktadır:
1- Kendi İlgi Alanlarınızı Belirleyin: Hangi konulardan gerçekten keyif alıyorsunuz? Hangi konularda daha başarılısınız? Bu soruları yanıtlayarak kendi ilgi alanlarınızı belirleyin. İnsanın ilgi alanı doğrultusunda yaptığı meslek onu yaşamı boyunca mutlu edecektir.
2- Araştırma Yapın: Hangi üniversitelerde hangi bölümler olduğunu araştırın. Bölümlerin müfredatını, ders içeriklerini ve iş imkanlarını gözden geçirin. Böylelikle hedef belirleme konusunda daha isabetli bir atış yapacaksınız. Bazen bölümün ismi size çekici gelebilir fakat okula başladığınızda deerlere kerşı ilginiz olmadığını fark edebilirsiniz. Önceden bilmek daha iyi olacaktır.
3- Kariyer Hedeflerinizi Belirleyin: Hangi alanda kariyer yapmak istediğinizi düşünün. Seçtiğiniz bölüm bu kariyer hedeflerinizi destekliyor mu? İleride kurmak istediğiniz hayat için gerekli olanakları sağlıyor mu? Bu soruların cevaplarını kendinize karşı dürüst olarak açıklamalısınız.
4-Yeteneklerinizi ve Güçlü Yönlerinizi Değerlendirin: Hangi konularda iyi olduğunuzu ve hangi alanlarda yetenekli olduğunuzu düşünün. Seçtiğiniz bölüm bu yeteneklerinizi ve güçlü yönlerinizi kullanmanıza imkan tanıyor mu? Yeteneğinizin olduğu bir işi yaparken o işi diğer insanlara göre daha kolay yaptığınız için daha kolay tecrübeleneceksinizdir.
5-Deneyimlerden Faydalanın: Hedef belirleme konusunda o işte tecrübeli olmuş kişilerin deneyimlerinden ve fikirlerinden yararlanabilirsiniz. İşin içinde oldukları için bütün artı ve eksikleri en yakından gördükleri için size verdikleri bilgiler işinize yarayacaktır.
6- Gelecek İş İmkanlarını Araştırın: Seçtiğiniz bölüm mezunlarının iş bulma olanakları ve iş piyasasındaki talep hakkında araştırma yapın. Böylelikle okul hayatınızı da ona göre şekillendirirsiniz.
7- Kendinizi ve Hedeflerinizi Gerçekçi Bir Şekilde Değerlendirin: Seçtiğiniz bölümü tamamladıktan sonra ne yapmak istediğinizi ve hangi alanlarda çalışmak istediğinizi düşünün. Bu kararı verirken yalnız olmaya özen gösterin çünkü insanı en yakından tanıyan kişi kendisidir. Tabii ki tavsiylere kulağınızı kapatmayın fakat son kararını kendiniz verin.
Hedef belirleme konusundaki yazımız bu kadardı. Yukarıdaki bilgilerden faydalanıp hedef belirleyebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki linke tıklayarak doğru hedef belirleme ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Hedef belirleme yapmadan önce hedfin ne olduğunu bilmek gerekir. Hedef, bir kişinin veya bir grup insanın hayal ettiği, plan ve elde etmeyi taahhüt ettiği geleceğin veya istenen sonucun bir fikridir. Örnek olarak bir yılda kaç kitap okunacağı vb. şeylerdir.
Hedef belirleme yaparken tabii ki kariyerinizi de belirlemiş olacaksınız. Bu yüzden dikkatli ve gerçekçi olmalısınız.
İyi bir hedef, kişinin potansiyeline uygun olmalıdır. Ölçülebilir ve ulaşılabilir olmalıdır. Böyle anlam bulur.