Mezuna kalmak
Milet Akademi
Milet Akademi
  • 26 Haziran 2022
  • 3 dk. okuma süresi

Her yıl milyonlarca öğrenci üniversiteye girip ileride kendi hayatını kazanmak için YKS'ye giriyor. Bazıları istediği bölüme yerleşip üniversiteye giderken bazıları da mezuna kalıyor yani tekrar hazırlanıyorlar. Bu yazımızda mezuna kalan öğrencilerin aklına gelebilecek her türlü soruları cevaplamaya çalıştık.

Mezuna kalmak mantıklı mı?

Eğer gerçekçi bir hedef varsa, kendinizi sadece o hedefte mutlu görüyor ve yapabileceğinize inanıyorsanız kalabilirsiniz. Sevmeyeceğiniz bir  mesleği 40-50 sene yapmaktansa mutlu olmak için 1 yıl mezuna kalınabilir. Mezuna kalmak istemeyip aynı zamanda istediğiniz bölümü tutturamamışsanız kendi alternatiflerinizi yaratmanız da iyi olabilir. Özellikle yapmak  istediklerinizi göz önünde bulundurarak bu alternatiflerinizi belirleyebilirsiniz. Unutmayın ki hedefe sadece bir yoldan ulaşılmaz. Başka yollardan da ulaşabilirsiniz. Özellikle bir yıldan fazla mezuna kalmayı düşünen öğrenciler bu alternatiflerini göz ardı etmesinler. İyi araştırırsanız kendinizi mutlu hissedebileceğiniz başka meslekler çıkabilir. 

Ne zaman karar verilir?

Mezuna kalma fikri sınavdan sonra düşünülmesi gerekir. Bazı öğrenciler sınava 4-5 ay kala "Ben mezuna kalacağım" diyerek çalışmayı bırakıyorlar. Bu biraz tembelliğe kaçıyor ve kesinlikle doğru değil. Sınava hazırlık senesinde ne yapabilirseniz sizin faydanıza olur. Aslında mezun senenize yatırım yapmış olursunuz. Hedefinize bir adım bile yaklaşmanız sizin için iyi olacaktır. 
 

mezuna kalan öğrenci

Karar alırken kendine bu üç soruyu sormalısın!

1) Bir sene daha çalışma temposunu kaldırabilecek misin?

Sınav yılında sürekli ders çalışmak yorucu bir süreç oluyor. Önceki sınava hazırlık yılın senin için çok yorucu geçmiş olabilir. Bunun için kendini kandırmadan bu soruya cevabını vermen lazım. Bunun dışında çalıştığın sene yaptığın hatalarını iyi tespit etmen lazım. Bu hatalarını düzelterek çalışabileceğin bir senen olmalı.

2) Daha iyi bir sonuç alabileceğine inanıyor musun?

Ben daha güzel bir sınav senesi geçirdikten sonra daha iyi bir sonuç alırım diyorsan mezuna kalmak mantıklı olabilir. Fakat çalıştığın sene gerçekten elinden geleni yaptıysan ve alabileceğim sonuç bu diyorsan mezuna kalmak mantıklı olmaz. Bir de sınav anın iyi geçmemiş olabilir. Potansiyelini sınava tam yansıtmadığını düşünüyorsan tekrar sınava girmen mantıklı olacaktır. 

3) Uygun bir çalışma ortamın olacak mı?

En başta çevrendeki insanlarla konuşup onların desteğini alman lazım. Sürekli sana baskı yapacak bir ailen varsa bu seni çok kötü etkileyebilir. Bunun dışında mezun senende ortam değişikliğin olabilir. Yeni ortamın çalışman için uygun olacak mı? Bu konuları mezuna kalmadan önce ayarlaman lazım. İşini şansa bırakmamalısın.

Diyelim ki mezuna kalmaya karar verdiniz karşınıza birkaç düşünülmesi gereken soru çıkıyor gelin hep birlikte inceleyelim.

1) Sizi nasıl bir yıl bekliyor?

Tekrar sınava hazırlanırken geçen yıla göre bazı şeyler değişecektir. Okula gitme gibi bir derdiniz olmayacak bütün gün size kalacak. Çevrenizde sizi eleştirenler ya da üzerinizde baskı kurmaya çalışanlar olabilir. Arkadaşlarınız istedikleri yere giderken sizin gidememeniz sürekli evde olmanız vb. konular sizi strese sokabilir. 1 yıl daha bu strese dayanacak gücünüz var mı? vb. konulara kendinizi hazırlamanız gerekir.

2) Dershaneye gitmeli misiniz?

Kendinize güveniyor konuları kendim daha iyi bitirip düzenli sıkı diyorsanız dershaneye pek de gerek yok açıkçası. Ben kendim çalışamam birinin konu anlatması gerek ve bir sınıf ortamında kendimi daha iyi hissediyorum derseniz dershaneye gidebilirsiniz. Kendiniz çalışabiliyor fakat dışarıdan bir yardım almak istiyorsanız ülkemizde yeni yeni popüler olan koçluk hizmetinden yararlanabilirsiniz. Milet Akademi ile birlikte çalışmalarınız ve ilerlemeleriniz grafikler halinde her hafta takip edilimekte aynı zamanda mentor hocalarımızla her öğrenciyle her hafta görüşülerek o haftanın planlanması yapılmaktadır. Yararlanmak için "Koçluk Al" ikonuna tıklamanız yeterli.

3) Çalışmaya ne zaman başlamalıyım?

Mezuna kaldıktan sonra çalışmaya en geç iki hafta içinde başlamış olmalısınız.araya çok uzun zaman girmemeli mevcut konular unutulabilir bu yüzden 2 hafta. Tabii bi sınav yılından çıktınız çok yoğun bir şekilde başlayamazsınız yavaş yavaş düzenli bir şekilde çalışmalısınız. Günde ortalama 2-3 saatlik bir çalışma sizin hem temponuzun düşmemesine hem de konuların unutulmamasına katkı sağlayacaktır.

4) Mezun yılının psikolojik boyutu nedir?

Yukarıda biraz değindik bu konuya. Şimdi biraz daha içine girelim. Mezuna kaldığınız yılda normal sınav yılından biraz daha psikolojik bir yük üstünüze binebilir. Aileniz ve çevreniz bir stres kaynağı olabilir. Her yıl mezuna kalan sayısının geçen yıla göre artması da sizi endişelendirebilir. Fakat siz hedefinize odaklandığınızda, verimli ders çalışmaya başladığınızda bu tür stres yaratan unsurlar size güç verebilir. Ayrıca kendinizi "hedefim için bir yılımı daha verdim " diyerek motive edip zor durumda mental açıdan rahatlatabilirsiniz. 

Sıkça Sorulan Sorular

Sınavdan sonra herhangi bir yükseköğretim programına yerleşmişseniz ya da özel yetenek sınavı sonucu kayıt olmuşsanız ortaöğretim başarı puanınız yarıya düşer.

Hayır her şeye en baştan başlamanıza gerek yok. Girdiğiniz sınav, ondan önceki son on denemenin analizlerini güzel bir şekilde yaparak ne seviyede olduğunuzu ölçebilirsiniz. Sonrasında bu analizlere göre çalışmaya başlayabilirsiniz.

Belli bir seviyede olduğunuz için deneme çözmeye başlayabilirsiniz. Sınav öncesindeki kadar yoğun olmasa da hangi konularda eksik olduğunuzu anlamak adına çözebilirsiniz.