Paleografya nedir
Milet Akademi
Milet Akademi
  • 01 Şubat 2023
  • 3 dk. okuma süresi

Paleografya nedir diye bir yazı okudunuz veya arkadaş ortamında konuşulurken paleografya hakkında bilginiz olmadığı için sohbet esnasında yorum yapamadınız ve sessiz kaldınız. Haklı olarak arama motoruna paleografya nedir diye yazdınız ve karşınıza Milet Akademi sitesinin blog sayfası çıktı. Paleografya nedir hakkında bu blog sayfasından detaylı bilgiyi alırken aynı zamanda paleografya neyi inceler, paleografyanın tarih ile ilişkisi, Paleografya Örnek ile Anlatım, paleografya ile uğraşan kişiye ne denir, epigrafi ve filoloji bilimleri ile yakınlığı ile ilgili bilgileri de almış olacaksınız.

Paleografya Nedir?

Paleografya nedir diye muhtemelen lise yıllarında veya bilgi yarışmalarında kendinize sormuşsunuzdur fakat cevabını muhtemelen bulamadınız veya buldunuz, unuttuğunuz için tekrar araştırdınız ve Milet Akademi' de cevabı arıyorsunuz. Paleografya "eski yazı bilimi" anlamına gelmektedir. Eski yazıları inceleyen, üzerinde çalışmalar yapan eski yazı bilimi diyebiliriz. Günümüze kadar aynı insanlar gibi yaşayıp ömrünü yitiren onlarca medeniyetin yazı dillerini inceleyip ne ifade etmeye çalıştıklarını paleografya bilimi çözmektedir. Tarihi eserlerin çözümlenmesi, tarihi sırların açığa çıkarılması paleografya bilimi ile ortaya çıkarılabilmektedir.

Paleografya Neyi İnceler?

Antik uygarlıkların deneyimlerini anlamak geleceğimize ışık tutmaktadır. Paleografya nedir diye soranlara, paleografyanın antik uygarlıkların yazılarına ışık tutup onları aydınlatan ve deneyimlerinden faydalanmamıza yardımcı olan bilim dalıdır. Diğer bilimlerle beraber çalışması da antik uygarlıkları daha iyi analiz edip, yazılarını ona göre yorumlayıp analiz edebilmektedir. Paleografya, tarihi yazıları okuma ve yazım yöntemlerini inceleyen eski yazı bilimidir. Paleografya nedir diye aklınıza bir soru gelirse antik uygarlıklar aklınıza gelebilir mesela Mısır tarihi araştırmalarında hiyeroglif, Mezopotamya tarihi araştırmalarında çivi yazısı, Orta Asya Türk tarihi araştırmalarında Orhun ve Uygur yazıları, İran ve Arap tarihi için Arap yazısı, Slav ırklarının tarihi için Kiril alfabesi, Avrupa milletlerinin tarihini incelemede ise Latin yazısı bilinmesi gerekir. Bu yüzden paleografya nedir diye sorulduğunda tarihi yazıları okuyabilmek için eski yazı bilimi yani paleografya önemlidir diyebiliriz.

Paleografya ile Tarih Bilimi İlişkisi

Paleografya nedir? Kendisine en yakın bilim dalı olan Tarih' in en fazla yararlandığı bilim dalıdır. En eski antik uygarlıkların bile tarihinin aydınlatılmasında paleografya biliminden faydalanılmış ve hala eski uygarlıkların yazıları paleografya sayesinde çözümlenmektedir. Paleografya bilimi, 1700'lü yıllarda Yunan paleografya olarak ortaya çıkmıştır. Daha sonra Latin paleografya bilimi de kurulmuştur. Paleografya nedir dediğimizde tarihin aydınlatılmasında çok önemli bir rol oynamaktadır diye bir cevap verilebilir. Özellikle, tarihteki önemli antlaşmalardan biri olan Kadeş Antlaşması da paleografya bilimi sayesinde aydınlatılmıştır. Mısır ve Hitit uygarlıkları arasındaki büyük savaşın yansımaları Kadeş Antlaşması'nda gözler önüne serilmiştir. Bu nedenle, paleografya bilimi bu tür antlaşma ve önemli olayların aydınlatılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Birbirinden farklı uygarlıkların tarihsel derinliği araştırılırken paleografya bilimine de önemli görevler düşmektedir.

Paleografya Örnek ile Anlatım

Paleografya, tarihteki yazılı belgelerin okunması ve anlaşılmasını konu alan eski yazı bilimidir. Paleografya örnek isteyecek olursanız şunları söyleyebiliriz. Bu bilim sayesinde geçmiş yıllarda yaşayan insanların yaşantıları, savaşları, antlaşmaları ve pek çok olay daha iyi anlaşılabilir. Paleografya nedir sorusu, tarihteki farklı uygarlıkların sosyal yaşamları, kültürleri ve insani ilişkileri hakkında daha detaylı bilgi elde etmemizi sağlar diyerek cevaplanabilir. Paleografya bilimi tarafından yapılan araştırmalar tarihin yazımında çok önemlidir. Bu nedenle, paleografya bilimi tarihin doğru anlaşılması için gerekli araştırmaları yapar. Özellikle kayalıklar üzerindeki alfabeler, imgeler ve çizgiler daha iyi anlaşılır.

Paleografya nedir

Paleografya ile Uğraşan Kişiye Ne Denir?

Paleografya nedir sorusunun cevabını buraya kadar okuduysanız, eski yazı bilimi yani paleografya hakkında birçok bilgiye ulaşmışsınız demektir. Paleografya ile uğraşan kişiye ne denir sorusuna gelecek olursak paleografya ile uğraşan bilim insanına epigrafist veya yazıt bilimci denmektedir.

Paleografinin Epigrafi ve Filoloji Bilimleri ile İlişkisi

Epigrafi

Epigrafi, taş, mermer gibi sert materyaller üzerine yazılmış yazıları incelemeye odaklı bir bilim dalıdır.

Filoloji

Dilleri ve diller arasındaki bağları incelemeye odaklı bir bilim dalıdır.

Paleografiye Yardımcı Bilimler

Paleografyaya yardımcı dallardan bahsedecek olursak Paleografya nedir diye sorulduğunda Filoloji ve Epigrafinin yardımcı olduğu bir bilim dalı diye açıklayabilirsiniz. Epigrafi, yazıları inceleyen bir yazıt bilimciye, taş ve mermer gibi sert materyaller üzerine yazılmış metinleri çözümlemesinde yardım ederken Filoloji ise diller konusunda yazıt bilimciye kaynak olarak yardımcı olur.

Sıkça Sorulan Sorular

Paleografya, tarihi yazıları okuma ve yazım yöntemlerini inceleyen eski yazı bilimidir.

Bu bilim sayesinde geçmiş yıllarda yaşayan insanların yaşantıları, savaşları, antlaşmaları ve pek çok olay daha iyi anlaşılabilir.

Epigrafi, taş, mermer gibi sert materyaller üzerine yazılmış yazıları incelemeye odaklı bir bilim dalıdır.

Epigrafi, yazıları inceleyen bir yazıt bilimciye, taş ve mermer gibi sert materyaller üzerine yazılmış metinleri çözümlemesinde yardım ederken Filoloji ise diller konusunda yazıt bilimciye kaynak olarak yardımcı olur.

Tarihe yardımcı bilim dalları olarak Coğrafya, Epigrafi, Etnografya, Filoloji, Kimya, Heraldik, Paleografi, Nümizmatik, Antropoloji ve Arkeoloji dallarını örnek verebiliriz.