Tercih Yapmak
Milet Akademi
Milet Akademi
  • 12 Ağustos 2022
  • 4 dk. okuma süresi

18-19 Haziran'da yapılan YKS sınavının heyecanını atlatan öğrenciler sınavın açıklanmasıyla tercih dönemine girdiler.Peki, Tercih yaparken neye dikkat edilmeli?, Tercih nasıl yapılmalı? vb. tüm sorularınızın cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Tercih Nasıl Yapılır?

Tercih dönemi 27 Temmuz'da başlayacak olup 5 Ağustos'a kadar devam edecek.Tercihinizi yapmak için ÖSYM'nin sistemine, TC kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra tercih kısmından sıralamanızı yapıp onaylamanız gerekmektedir. Geçmiş yıllarda 24 tane tercih hakkı bulunuyordu. Yaptığınız tercihten yerleşeceğiniz program sizin o bölümü kaçıncı sıraya yazdığınız, tercih edenlerin yoğunluğu ve tabi ki de sizin sıralamanızla alakalıdır.

Tercih Yapılırken Nelere  Dikkat Edilmelidir?

1) Öncelikle istediğiniz bölüme veya okula karar vermelisiniz. Buna sınav çalışırken karar vermiş olmanız gerekirdi. Vermediyseniz, sonucunuzu beklediyseniz artık bir an önce karar verin çünkü sonucunuz açıklandı.

2) Kendinize uygun bölümü bulamıyorsanız ya da birkaç bölüm arasında kaldıysanız size naçizane tavsiyemiz şudur: Önünüze bir kağıt ve kalem alın. Arasında kaldığınız bölümlerin gerektirdiği yetkinlikleri yazıp bunların hangisini karşılayabilir hangisini karşılayamazsınız bir bakın. Kendinize uygun bölüm bulamıyorsanız yapmanız gereken şey tek tek sektör düşünmek örneğin; sağlık sektörünü düşünün. Sizden iyi bir
doktor, hemşire, Acil Tıp Teknisyeni olur mu?, kan görebilmeye veya hasta birine bakabilmeye hazır mısınız?, İnsanlara yardım edip onları iyileştirmek hoşunuza gidiyor mu? vb. soruları kendinize sorup istediğiniz sektörü belirleyip sonrasında sıralamanıza göre tercih yapabilirsiniz.

3) "Benim hedefim zaten belliydi." diyorsanız yapmanız gereken şey sıralamaya göre okul seçmek. Bunun için oturup çok titiz ve profesyonel bir araştırma yapmanız gerekiyor. Seçeceğiniz okul size ne katar, eğitim kalitesi nasıl?, mezun olan öğrencilerin istihdamı nasıl?,Öğrenci değişim programlarındaki aktifliği nedir? ( isteğe bağlı) gibi soruları sorarak araştırmanızı yapabilirsiniz. 

4) Yukarıda söylediğim gibi tercih sırası da göz önüne alınması gereken bir nokta. Tercih listesini doldurayım yüksek bölümlerden sıralamaya başlayayım derseniz yanılırsınız. Yerleşebileceğiniz bölümler veya okullar listede gerilere gittikçe bu sizin dezavantajınız oluyor. Sizle çok benzer sıralama yapmış biri aynı okul ve bölümü sizden önceye yazarsa onun yerleşmesi daha muhtemel oluyor.

Bazı internet sitelerinde veya videolarda şöyle söylenir. Sıralamanızın yüzde on beşi kadar önden yüzde kırkı kadar da geriden yazmaya başlayın denir. Bir örnekle açıklamak gerekirse "ilk yüz bindeki bir öğrenci tercihe seksen beş bindeki bölümden başlayıp yüz kırk bindeki bölümde bitirmelidir". Buna katıldığımız söylenemez çünkü her öğrenci farklıdır ve kendine göre sıralamaya başlama ve bitirme yüzdesi olabilir. 

5) Tercih yaparken aklınızda bulunması gereken ayrı bir husus da şudur: siz tercih yaptıktan sonra yerleşirseniz ve ertesi yıl tekrar sınava hazırlanırsanız 2. yıldaki sınav sonucunuza OBP eklenmez. OBP sıralamanızda önemli bir etkendir. Mezuna kalma gibi bir niyetiniz varsa tercih yapmamanızı öneririz. 

6) Her zaman önerdiğimiz gibi ilgi alanınız olan bölümleri seçin. Sırf iyi kazancı var, okurken alışırım bir şekilde diyerek tercih yapmayın. Çünkü yarının garantisi yok o mesleği 40-50 sene boyunca yapacaksınız. İyi para kazanacağım diye hayatınızın yarısından fazlasını mutsuzlukla geçirmeyin.
 

Tercih yapacağınız bölüm ve okulun geçmiş yıllardaki sıralamasını kolayca öğrenebilmek için YKS Atlas'ı ziyaret edebilirsiniz.

Tercih Yaparken Yol Gösterecek Bir Model - Kirpi Modeli

KİRPİ MODELİ

Yukarıda tercih yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini detaylı bir biçimde anlattık. Şimdi ise sırada günlük hayatta herkesi ilgilendiren, herkesin buna göre hayatını yaşadığı bir model var. Yukarıda göründüğü üzere üç ayrı kümenin anlatmak istediğine gelecek olursak;

1- En üstteki kümede yazan "What you love?" bizim sevdiğimiz işi temsil ediyor.
2- Sol alttaki "What you're good at?" bizim hangi alanlarda iyi olduğumuzu temsil ediyor.
3- Sağ alttaki "What pays well?" ise yaptığımız işteki iyi geliri temsil ediyor.

Bu üç kümenin kesişimlerindeki yerlerde ise;

- 1. ve 2. kümenin keşiminde anlatılmak istenen, sevdiğiniz işi yapıyorsunuz ve bu işte yeteneklisiniz fakat bu iş size iyi bir maddi kazanç sağlamıyor. Bu durumda mutlu fakat fakir olacaksınız. Ayrıca iyi paza kazanmadığınız için günümüz dünyasında mutluluğunuzun zamanı kısa olabilir.

- 2. ve 3. kümenin kesişiminde anlatılmak istenene gelecek olursak, yetenekli olduğunuz bir iştesiniz ve iyi de kazanıyorsunuz fakat yaptığınız işi sevmiyorsunuz. O zaman her ne kadar kazansanız da o iş size bir yük olur. Her zaman önemle vurguladığımız şey herkes sevdiği işi yapmalı.

- 1. ve 3. kümenin kesişiminde yazan hayal kelimesini şöyle açıklayabiliriz. Örneğin futbol izlemeyi çok seviyorsunuz ve futbolcu olursanız iyi para kazanacağınızı biliyorsunuz fakat futbola yeteneğiniz yok. Böyle bir durumda futbolcu olabilir misiniz? Olamazsınız yani bu hayalden öteye gidemez.

En son tüm kümelerin kesiştiği yer hayatınızın bir nevi kurtulacak olduğu yer. Sevdiğiniz işte yetenekli olup üstüne emeğinizin karşılığını alınca hem mutlu hem de zengin olacaksınız. Herkesin amacı da bu değil midir zaten.

Bu modelin detaylı anlatımını YouTube kanalımızda bulabilirsiniz.

YKS TERCİH NASIL YAPILIR?
YKS TERCİH NASIL YAPILIR?

Tercih yaparken ihtiyacınız olan bölümlerin sıralaması, hangi alanda hangi bölümlerin olduğu ve istediğiniz bölümün ortalama kaç net istediği gib konularda tüm merak ettiklerinizi sitemizdeki Milet YKS Atlas'ta bulabilirsiniz.

yks atlas