TYT Türkçe nasıl fullenir?
Milet Akademi
Milet Akademi
  • 31 Ağustos 2023
  • 4 dk. okuma süresi

Bugün TYT Türkçe nasıl fullenir? konusu ile sizlerleyiz. TYT Türkçe nasıl fullenir? sorusuna şöyle başlayabiliriz. TYT (Temel Yeterlilik Sınavı), üniversite sınavlarına giriş için hazırlanmış bir sınavıdır. Bu sınavda Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilgiler derslerinden sorular sorulmaktadır. Sınavda toplam soru sayısının 120, Türkçe’den ise 40 soru gelecek. Türkçe soruları sınav için oldukça önemli bir yüzdeye sahiptir. TYT Türkçe nasıl dullenir? sorusunda başarının yolu düzenli kitap okuma alışkanlığına gitmektedir. Çünkü ne kadar çok kitap okursanız o kadar çok kelime hazneniz genişler ve okuduğunuzu hızlı anlayabilme kabiliyetini kazanırsınız. TYT sınavında genelde süre yetersizliği yaşadığımız için hızlı okuyup anlamak bizim için çok önemlidir. Bu nedenle kitap okuma alışkanlığı kazanmanız önemli bir rol olacaktır. Kitap okuyarak hem bilgi birikiminiz artar hem de yorum yapabilme beceriniz gelişir. TYT Türkçe nasıl fullenir? sorusunun bir diğer önemli unsuru da Sözcükte anlam, cümlede anlam ve paragrafta anlam gibi anlama dayalı soruları çözebilmek için, çok sayıda okuma çalışması yapılmalıdır. Ancak sadece okuma yetmiyor, okuduğunu anlayıp, asıl cümlede anlatılmak isteneni bulmak da önemli bir faktör oluyor. Üniversiteye giriş sınavlarında daha önce duymadığınız kelimeleri görmeniz mümkün. Bu yüzden olabildiğince okuma çalışması yapmak sınavda bize katkı sağlayacaktır.

Sınavın çoğunluğunu oluşturan paragraf soruları için kısa metnin ne anlama geldiği sorulmaktadır. Bu tarz sorularda doğruya ulaşmak için ilk atılması gereken adım soruyu ve şıkları okumaktır. Soruyu ve şıkları okuduktan sonra ne istendiğini bildiğimiz için paragraftan cevabı daha kolay bulabiliriz. Paragraflarda bir diğer önemli unsur ise zamandır. Bu sınavın zamana karşı bir yarış olduğunu unutmamalıyız. Soru çözümlerimizi yaparken süre tutmaya özen göstermeliyiz.

YKS

TYT TÜRKÇE NASIL FULLENİR? (PARAGRAF SORULARINA DİKKAT!)

TYT Türkçe nasıl fullenir? sorusunun bir diğer önemli unsuru da paragrafta ana düşünce ve konu sorularıdır. Paragrafta ana düşünce ve konu soruları da yine her yıl karşımıza sıklıkla çıkan soru çeşitlerinden birisidir. Paragrafta konuyu bulurken daha çok metnin tamamına odaklanmalıyız. Konu paragrafın tamamına yayılmış olabilmektedir. Konunun genellikle tek ya da birkaç kelimeden oluşan kısa ve öz bir cevabı olmalıdır. Ana düşünce sorularında ise daha çok paragrafın ilk ve son cümleleri önemli olmaktadır. Ana düşünce daha çok paragrafın ilk ya da son cümlelerinde bulunur. Genellikle öğüt verici nitelikte olur. Paragrafta asıl anlatılmak istenendir. Ana düşüncenin cevabı genellikle bir cümle şeklinde olur. Sınava hazırlandığınız bu süreçte paragraf çözme alışkanlığı kazanın. Başarı için süreklilik çok önemlidir.

TYT TÜRKÇE NASIL FULLENİR? (DİL BİLGİSİ)

Dil bilgisi TYT Türkçe nasıl fullenir? sorusunun en önemli unsurlarından birisidir. Genellikle sayısal öğrencilerin daha çok zorlandığı dil bilgisi konuları aslında Türkçenin kolay ve zevkli kısmını oluşturur. Paragraf ve anlam soruları yorum gerektirdiği için dil bilgisine göre daha zordur. Cevap bellidir ,nettir. Eğer konuyu gerçekten iyi biliyorsanız soruyu çok kısa sürede çözüp zaman kazanabilir ve eğer dil bilgisinde iyiyseniz bu sorulara garanti gözüyle bakabilirsiniz. Ancak bunun için konuları iyi çalışmak ve hiçbir konuyu atlamamak gerekir.

Dil bilgisi konuları zincir gibi birbirine bağlıdır. Bir konuyu atlarsanız diğerini tam öğrenemezsiniz. Hiç konu atlamadan ve asla ezber yoluna gitmeden çalışmalısınız. Konuların mantığını anlamaya çalışırsanız her soruyu çözebilir hale gelirsiniz. Lakin ezber yaparsanız bir soru tipini çözerken diğerinde zorlanırsınız. Konuyu iyice anlayıp ardından konu tekrarı ile birlikte çözülen sorular bizi başarıya götürecektir.

 

YKS

TYT TÜRKÇE NASIL FULLENİR? (Yazım Kuralları ve Noktalama)

Yazım kuralları ve noktalama işareti TYT Türkçe nasıl fullenir? sorusuna katkı sağlayan bilgiler arasında yer almaktadır. Yazım kuralları ve noktalama işareti için daha çok aralardaki farklılıkları bilmek önem teşkil etmektedir. Yazım kuralları çalışırken kelimeleri yazılış şekillerini ezberlemelisiniz. Noktalama işaretlerinin ise nerelerde kullanıldığını bilmek fayda sağlayacaktır. Bu konularla alakalı kuralları ezberleyip soru çözümü yapmak bizi başarıya götürecektir. 

TYT TÜRKÇE NASIL FULLENİR? (BRANŞ DENEMELERİNİN ÖNEMİ)

Branş denemeleri TYT Türkçe nasıl fullenir? sorusuna doğrudan katkı sağlamaktadır. Branş denemeleri, bu keskin geçişi rahatlatan; hem soru bankasındaki aynı branştan gibi bol bol soru çözmenize olanak veren hem de denemedeki gibi tüm konulardaki bilginizi sınayan, aynı zamanda tüm branşı tekrar etmenizi sağlayan müthiş bir çalışma kaynağıdır. TYT Türkçe nasıl fullenir? sorusunun cevabı kesinlikle branş denemesinden geçmektedir. Konuları öğrenip bitirdikten sonra branş denemelerine geçilmelidir. Branş denemeleri hem hız açısından hem de soru bankalarının aksine tüm ders içeriğini kapsadığı için genel tekrar niteliğine sahiptir. Branş denemelerinde yaptığımız hatalardan eksik konularımızı tespit edip o konulara odaklanıp eksiklerimizi kapatmalıyız. Branş denemelerine önemli ilgiyi gösterdiğimiz taktirde başarılı olmamız mümkün olacaktır.

Konu Özetleriyle Türkçeyi Hızlıca Hallet!

Milet Akademi koçlarının büyük titizlikle hazırlamış olduğu TYT Türkçe özet PDF'i, sizin sınava çalışırken aklınızın takıldığı her konuda en çabuk ulaşabileceğiniz özet. PDF'lerimiz içinde Tarih, Coğrafya, Felsefe, Din Kültürü derslerini içermektedir. Ayrıca özetin içindeki bilgiler her yıl sınavda çıkmış ve çıkması muhtemel konular incelenerek hazırlanmıştır. TYT Türkçe Özet PDF'ine aşağıdaki butonlara tıklayarak ücretsiz bir şekilde ulaşabilirsiniz. Diğer tüm TYT özetlerinin PDF'lerini sitemizde bulabilirsiniz.

YKS
YKS

Tüm Derslerin PDF'lerine aşağıdaki butonlardan ulaşabilirsiniz. İyi çalışmalar.

YKS

Bu Bloğumuzda TYT Türkçe Nasıl Fullenir? sorusuna cevap verdik. TYT Türkçe, düzenli tekrar yapıp denemeler çözerek fulleyebileceğiniz bir sınavdır. Umuyoruz ki sizlere güzel bilgiler katmışızdır, iyi çalışmalar dileriz.

TYT TÜRKÇE NASIL FULLENİR?  TÜRKÇE +35 NET ÇOK KOLAY!

Sizler için stratejik taktikler verdiğimiz TYT Türkçe nasıl fullenir? adlı videomuza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

2024 TYT Türkçe nasıl fullenir?

Sıkça Sorulan Sorular

Denemeleri kendinizi zorlayacak süre zarflarında çözmeye çalışın. Örneğin 40 Türkçe sorusunu 25 dakikada çözmeye çalışın. Bu süreyi bazı zamanlarda daha da fazla daraltın. Bu yöntem sayesinde bir süre sonra hem hızlı okumaya başlayacak hem de beyninizi rehavete kapatarak hızlıca anlamaya başlatacaksınız. Dil bilgisi konularını kısa özetler çıkararak çalışmanız size avantaj sağlayacaktır. Ezber gereken yazım kuralları, noktalama işaretleri ve ses bilgisi gibi konularda bol bol soru çözmeniz gerekmektedir. Ne kadar çok soru çözerseniz ezberiniz güçlenir ve o tarz sorularda hata yapma olasılığınız düşer.

Yazım kuralları ve noktalama işaretleri kurallarını sık sık tekrar edin. Her gün paragraf sorusu çözün. Kitap okuma alışkanlığınız varsa bu alışkanlığı devam ettirin. Bu alışkanlığınız yok ise daha fazla paragraf sorusu çözerek bu açığı kapamaya çalışın. Denemelere sıklığını arttırarak çalışmalarınıza devam edin. Tüm bunları uyguladığımızda netlerimizde artış görmek mümkün olacaktır.

İsimler ve Fiiller dil bilgisinin temel konularıdır. Dil bilgisine nasıl çalışmalıyım diyorsanız İsimler ve Fiiller konusunu iyice kavramanız gerekir. Cümlenin diğer öğelerini isme ya da fiile soru sorarak buluruz. Bu yüzden ilk başta ikisinin anlaşılması gerekir.

TYT sınavında zamanımız kısıtlı olduğu için vakit kaybetmememiz gerekiyor. Türkçe bölümü için 1 soruya en fazla 1-1,5 dakika ayırılmalıdır.