Üniversitenin İlk Günü
Milet Akademi
Milet Akademi
  • 19 Ağustos 2022
  • 4 dk. okuma süresi

Üniversitenin ilk günü hakkında endişelerin olduğunu biliyorum, şimdi rahatla ve ilk gün neler yapman gerektiği hakkında tavsiyelerimize göz atmaya başla.

Yeni bir yola girdiğinin farkındayız, yeni bir şehir, yeni bir okul, yeni bir ortam, yeni bir sosyal çevre, belki kimseyi tanımıyorsun belki de kendi şehrindesin çevreye hakimsin fakat ortam farklı yapayalnız kaldığını düşünüyorsun, sadece bu duyguları hisseden sen değilsin, rahatla ve zamanın tadını çıkarmaya çalış daha ilk hafta ve bu oldukça normal. Üniversitenin ilk günü neler yapman gerektiği hakkında sana ipuçları vereceğiz eminim işine yarayacaktır.

Üniversitenin İlk Günü Tavsiyeler

İlk Gün Gitmesem Bir Şey Olmaz

Bugün üniversitenin ilk günü gitmesem de bir şey olmaz kimse bir şey demez demeyin. Üniversitenin ilk günü okulu ihmal etmeyin, erken kalkın, hazırlanın ve derse gidin, hocaların çoğu ders işlemez evet ama tüm dönem boyunca dersi nasıl işleyeceği konusunda bilgilendirmeler yapıp, kitap önerilerini sunar, hem de insanlar yavaş yavaş kaynaşmaya başlarken siz evde/yurtta oturuyor olursunuz ve bu sizin için iyi olmaz.

Soru Sormaktan Çekinmeyin

Yurttan/evden hazırlanıp çıktınız ve okula gideceksiniz fakat nasıl ulaşım sağlayacağınızı bilmiyorsunuz ve kimseyi tanımıyorsunuz, hiç çekinmenize gerek yok herhangi birini durdurup nasıl ulaşım sağlayacağınızı sorabilirsiniz, unutmayın o gün sizin için üniversitenin ilk günü ve sizin gibi binlerce insan kampüste herkese bir şeyler sorup öğreniyor. Okula vardınız ve yine fakülteyi bilmiyorsunuz, herkes arkadaşlarıyla gülüp eğlenip geziyor ve siz yalnız başına olduğunuz için çekiniyorsunuz korkmayın, birine fakültenizin nerde olduğunu sorsanız kimse size kaba yaklaşmadan tarif eder, utanıp sıkılmadan rahatça soru sorabilirsiniz.

Oryantasyon Programını Kaçırmayın

Evden çıktınız, ulaşım sağladınız, fakülteyi buldunuz şimdi sıra oryantasyonda, oryantasyon nedir ? Oryantasyon, bölümü, üniversiteyi ve kampüsü tanıtmak için oluşturulan bir sunumdur diyebiliriz. İlk hafta içinde gerçekleşir, bazen üst sınıflardan öğrenciler de bulunup size üniversite hakkında bilgilendirmeler yapar, hocalar da bu etkinlikte sizin tüm sorularınıza cevap verir, Oryantasyona katılmanızı tavsiye ederim.

Utanmayı Bırakın

Sınıfa girdiğinizde başınızı öne eğip masum masum bir kenara çekilip oturmanızı tavsiye etmem, siz artık bir şeyleri başarmış, ailenizden ayrılmış, başka bir şehirde yaşamaya başlamış bir yetişkinsiniz, kendinize güvenin ve uygun bir yere oturup bir merhaba demekten çekinmeyin.

Çevrenize Dikkat Edin

Üniversitenin ilk zamanlarında yapılan arkadaşlıklar mutlaka bitecek diye bir şey yok arkadaşlar böyle laflara kulak asmayın, herkesin deneyimini siz de yaşayacaksınız diye bir şey yok, insanlara ön yargıyla yaklaşmayın, tanımaya çalışın. Üniversitede ön yargılı olmayın fakat yine de çevrenize dikkat etmeniz gerek, size zarar verecek insanları kendinizden uzaklaştırmalısınız, ailenizden yeni ayrılmışsınız ve yabancı bir şehirde bilmediğiniz insanlarlasınız, hemen herkese güvenmemelisiniz. Böyle tavsiyeler verdim diye de lütfen şüpheciliği abartmayın, tanımaya çalışın, arkadaş edinme sürecinde sizlere şans diliyorum, iyi insanlar hep sizinle olsun.

Rahat Olun

Lise serüveni bitti, sınav bitti, sosyal medya kullanma yasağı bitti, dışarı çıkma kısıtlamaları bitti. Rahatlamanın vakti geldi, üniversitenin çimlerinde oturup, yeni insanlarla tanışmanın zamanı geldi, elbette kafanda hala biraz korku ve stres var biliyoruz fakat herkes senin yaşadıklarını yaşadı ve atlattı, rahatla ve üniversitenin tadını çıkar.

üniversiteye yeni başlayan öğrenciler

Üniversitenin İlk Günü Ne Giyilmeli?

Üniversitenin ilk günü, farklı bir ortama gireceksiniz ve ilk izleniminiz gerçekten düşündüğünüzden daha önemli çünkü üniversitede tek önemli olan konu ders çalışmak değil. Sosyal çevrenizi genişletmek için kendinize özen göstermeniz, gelecekteki iş hayatınız için de oldukça önemli. Prezentabl olmanızdan bahsettim fakat takım elbise giyip gitmeyin, okullar açıldığında havalar hala, rahat, şık, sade bir tişört giymek için sıcak oluyor. Abartmanızı tavsiye etmem. Bazı arkadaşlar ilk gün diye aşırı süslenip geliyor, abartmadan kendinize güzel ve şık kıyafetler seçip gelebilirsiniz.

Üniversitede İlk Gün Yoklama Alınır mı?

Üniversitede ilk gün yoklama almayı çoğu hoca düşünmez fakat yoklama listesinden bir tanışma düzenler ve sıra size geldiğinde sizden, kendinizi tanıtmanızı ister. İlk gün olduğu için tanışma faslını bitirip bugünlük bu kadar diyerek çoğu hocanın bıraktığına tanık oldum.

Üniversitenin İlk Günü Çanta Götürülür mü?

Hocalar ilk haftadan ders işlemek yerine sizi tanımaya ve ders işleme tarzını sizlere aktarmaya çalışır bu yüzden dersi çoğu zaman ikinci haftaya bırakır. Üniversitenin ilk günü telefonunuz yanınızda olsa yeterli olacaktır, sürekli yanınızda çanta taşıyan biriyseniz çantanızı doldurup götürmeyin yeter, üniversitenin ilk gününden dolu bir çantayla gitmeniz hoş gözükmeyecektir.

Üniversitenin İlk Günü Nasıl Arkadaş Edinilir?

Üniversitede arkadaş edinmek sandığınız kadar zor değildir, zaten bu sözü bir çok insandan duymuşsunuzdur, fakat insanlarla tanışmak için fazla heyecanlı gözükürseniz yanlış anlaşılabilirsiniz bu konuya dikkat ederseniz sizin için yararlı olur. Sınıfa ilk girdiğinizde ne yapmanız gerektiği hakkında üst paragrafta zaten bahsetmiştim şimdi ise ders molalarından bahsetmek istiyorum. Hocalar ders aralarını genelde kendisi belirler, sonuçta artık zil yok. Hoca derse ara verdiğinde sınıfta oturup kalmayın, kalkın arkadaşlarınızın yanına gidin, korkmayın kimse size ilk gün neden geldin diye bakmaz sonuçta kimse birbirini tanımıyor. Arkadaş edinmek için üniversite toplulukları da bir nimet diyebiliriz, üniversitenin ilk haftası, üniversite toplulukları kendilerini tanıtmak için üniversite içinde stant kurarlar bu stantlara gidip topluluklara üye olabilirsin, yakında bir etkinlik yaparlar ve sen de yeni bir çevreye katılmış olursun.