10. sınıf biyoloji
Milet Akademi
Milet Akademi
  • 18 Ekim 2022
  • 2 dk. okuma süresi

Lisedeki ikinci yılınızda Biyoloji konuları yani 10. sınıf Biyoloji konuları hakkında ilginiz varsa bu yazımız tam size göre.

İlk olarak size Biyoloji bilimi nedir? Bundan bahsetmek istiyoruz. Biyoloji kısaca canlıları ve canlıların yaşam döngülerini inceleyen bilim dalıdır diyebiliriz. Diğer adı Dirimbilimidir. Kendi içerisinde birçok dala sahiptir. Bunlardan sizi ilgilendirenler ise şunlardır: Anatomi, Genetik ve Ekolojidir. Özellikle 10. sınıf Biyoloji konuları bittiğinde Genetik ve Ekoloji hakkında kafanızda bazı bilgiler olmuş olacak.

Lafımızı çok uzatmadan 10. sınıf Biyoloji konularını incelediğimiz tablolara geçelim.

10. Sınıf Biyoloji Konuları (1. Dönem)

HÜCRE BÖLÜNMELERİ

  • Mitoz ve Eşeysiz Üreme
  • Mayoz ve Eşeyli Üreme

KALITIMIN TEMEL İLKELERİ

  • Kalıtım
  • Biyolojik Çeşitlilik

10. Sınıf Biyoloji Konuları (2. Dönem)

KALITIMIN TEMEL İLKELERİ (DEVAMI)

  • Kalıtım
  • Biyolojik Çeşitlilik

EKOSİSTEM EKOLOJİSİ VE GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI

  • Ekosistem Ekolojisi
  • Güncel Çevre Sorunları ve İnsan
  • Doğal Kaynaklar ve Biyolojik Çeşitliliğin Korunması

Tablolarda gördüğünüz üzere çok 10. sınıf Biyoloji konularında çok fazla ünite yok. Bu da demek oluyor ki üniteler işlenirken sizin o konular hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanız isteniyor. Örneğin ikinci ünite olan Kalıtımın Temelleri ilk dönem başlayıp ikinci dönem de devam etmektedir. Bu kadar uzun işlenmesinin sebebi tüm canlı varlıkların soylarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan bilgiler hakkında sizin fikriniz olmasının istenmesi. Peki bu kadar çok bilgi içeren ünitelerin olduğu 10. sınıf Biyoloji konularını nasıl aklınızda tutacaksınız?

TYT' de karşınıza çıkacak olan 10. sınıf Biyoloji konularını aklınızda daha iyi tutmak istiyorsanız iyi bir not tutma alışkanlığınız olmalı. Not tutmak her ders için çok önemli bir husustur. Fakat Biyoloji alan olarak sayısal işlenme biçimi bakımından sözel bir ders olduğu için birçok bilgi içeriyor. Bu bilgileri aklınızda tek seferde tutmanız imkânsız. Bu durumda iyi bir not tutucu olursanız her çalışmak istediğinizde notlarınıza bakıp konuların üstesinden gelebilirsiniz.

İkinci çok önemli husus ise 10. sınıf Biyoloji konularını işledikten sonra hemen çalışmalısınız. Çünkü çalışıp eksiklerinizi görmek ve bu eksiklikleri arkadaşlarınıza veya öğretmeninize sormanız çok önemlidir. Her oturmamış konu ileride YKS' ye hazırlanırken size zaman kaybettirecektir. Bu yüzden hiçbir konuyu es geçmeden çalışmalısınız.

Son olarak konuları işleyip belli bir zaman geçtikten sonra tekrar etmelisiniz. Her tekrar ettiğiniz bilgi aklınıza daha iyi girecektir. Bu da düz ezber yapılmış çalışmadan çok daha faydalıdır. Ön bellek yerine hafızaya atmak ve gerektiğinde eksiksiz kullanmak sadece Biyoloji için değil her ders için gerekli bir çalışma prensibidir.

10. sınıf Biyoloji konuları ve çalışma önerilerini paylaştık gerisi sizde. Herkese iyi çalışmalar.

Sıkça Sorulan Sorular

10. Sınıf Biyoloji konuları 3 üniteden oluşmaktadır.

Kalıtım 10. sınıf Biyoloji konularının 2. ünitesidir.