Açık Liseye Geçmek Mantıklı MI?
Milet Akademi
Milet Akademi
  • 29 Ekim 2022
  • 5 dk. okuma süresi

Bu yazımızda Açık Lise ve Açık Liseye Geçmek hakkında bilmeniz gereken her şeyi tüm detaylarıyla anlatacağız. Açık Lise hakkında ilk bilmeniz gereken nokta Açık Öğretim Lisesinde derslere gitmeden sadece Açık Lise sınavlarına girerek Açık Lise Mezunu olabilirsiniz. Açık Liseden Mezun olmak için belli şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Bu şartları yazımızın devamında anlatacağız. Eğer Açık Liseye geçmek hakkında kafanıza soru işaretleri varsa bu yazı size iyi gelecek. smiley

Açık Liseye Geçmek Mantıklı Mı?

Açık Lise Sınavları Nasıl Oluyor? | Açık Lise Sınavları Kolay mı?

Açık Lise sınavları örgün eğitimdeki sınavlara göre biraz daha kolaydır. Bunun sebebi aslında Açık Öğretim Lisesinin çıkış noktasının zaten sonradan okuma yazma öğrenmiş ya da belli sebeplerden dolayı Lise Eğitimini tamamlayamamış kişilere ikinci bir şans vererek Açıktan Liseyi tamamlamalarına olanak sağlamaktır. Bu nedenle örgün eğitimden açık öğretime geçiş yapan bir öğrenci için Açık Lise Sınavları genelde daha kolaydır.

 

Peki Açık Lise Sınavları Nasıl oluyor? Açık Lise de her ders için dönem başına sadece bir sınava giriyorsunuz. Bu sınavdan aldığınız not direkt olarak sizin o ders için ortalamanız oluyor. Açık Lisede son yıllarda pandemi ile beraber online sınav sistemine geçildi. Açık Öğretim Lisesinde sınavlar test ve çoktan seçmeli olarak yapılıyor. Her sorunun 4 şıkkı var ve toplamda 20 tane soru oluyor. Açık Lise sınavında bir dersten tüm soruları doğru cevaplarsanız 100 puan alıyorsunuz. Eğer bir soruyu yanlış cevaplarsanız 95 puan alıyorsunuz. Burada da aslında şunu düşünebilirsiniz. Eğer örgün eğitimden Açık Liseye Geçmek istiyorsanız ve ortalamanız örneğin: 90 ise, siz Açık Lise Sınavlarından 90, 95 veya 100 almalısınız ki ortalamanız düşmesin ve yükselsin. Birazdan bu Açık Lise Okul Puanı mevzusunu detaylı bir şekilde açıklayacağım.

Açık Lise Kayıt İçin Gerekenler

Açık Liseye Nasıl Geçilir? | Açık Liseye Nasıl Kayıt Olunur?

Açık Lise ’ye geçmek için evinize yakın olan bir Halk Eğitim Merkezine aşağıda yer alan belgeleri götürmeniz yeterli olur. Kaydınız yapıldıktan sonra istediğiniz dersleri seçerek işlemi tamamlayabilirsiniz. Aynı şekilde Halk Eğitim Merkezinden seçtiğiniz derslerde kullanacağınız kitaplarınızı da ücretsiz olarak alabilirsiniz.

Açık Liseye Geçmek İçin gerekenler | Açık Lise Kayıt İçin Gerekenler

Açık Liseye Geçmek İçin gerekli Belgeler;

  • T.C. Kimlik No Beyanı
  • Son altı ay içinde ön cepheden çekilmiş ve 4,5x6 cm ebadında bir adet vesikalık renkli fotoğraf
  • Tasdikname ve Başarı Durum Belgesinin aslı
  • Kayıt ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontunun aslı
  • Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra bilgisayardan alınacak yeni kayıt öğrenci raporu

Açık Lise Kayıtları Ne Zaman?

Açık Liseye geçmek isteyenler her yıl belirlenen Açık Lise Kayıt Tarihlerinde kayıtlarını yaptırmak zorundalar. Bu tarihler her yıl 3 ayrı zamanda oluyor. Çünkü Açık Lisede Güz, Bahar ve Yaz dönemi olacak şekilde 3 tane dönem var. Genelde en çok geçişin yapıldığı dönem öncesi Güz Dönemi Öncesi kayıt tarihleri ağustos sonu Eylül ortası gibi oluyor.

Açık Lise Kaç Yılda Biter?

Açık Öğretim Lisesini kaç yılda bittiği biraz da size bağlı bir durum. Eğer derslerin hepsini sıkıştırıp yoğun bir şekilde çalışırsanız 2,5 yılda Açık Liseyi Bitirebilirsiniz. Açık Lisede dönem şartı 8’dir. Yani Açık Liseden mezun olmak için minimum 8 dönem Açık Lisede okumanız gerekiyor. Tabii örgün eğitimdeki gibi yılda 2 dönem değil de yılda 3 dönem okuyabildiğiniz için Açık Öğretim Lisesini Örgün eğitimden daha kısa sürede bitirebiliyorsunuz.

12. Sınıfta Açık Liseye Geçmek | Dikkat Etmen Gerekenler

Lise sonda Açık Liseye geçmek son yıllarda inanılmaz derecede popülerleşti. Biz de birçok öğrencimize durumlarına göre Açık Liseye geçmesini tavsiye ettiğimiz oluyor. Lakin bazı noktalara dikkat edilmediğinde Açık Lise’de bazı sıkıntılar oluşabiliyor. Örneğin sınav tarihlerine örgün eğitimde takip etmeniz gerekmiyordu zaten öğretmenleriniz zamanı geldiğinde size haber veriyorlardı. Ama Açık Lisede her şeyi sizin takip etmeniz ve ilgilenmeniz gerekiyor.

 

Açık Lisede dikkat edilmesi gereken bir diğer mevzu da Açık Öğretim Lisesi Sınavlarından düşük puan almamak. Birçok öğrencide şöyle bir yanılgı var; “Açık Liseye geçen herkesin ortalaması yükseliyor.” Maalesef böyle bir durum yok. Eğer sınavlardan ortalamanızı yükseltecek notlar almazsanız ortalamanız düşer. Hatta kredisi yüksek olan derslerden düşük notlar alırsanız Açık Liseye geçtiğinize bin pişman olabilirsiniz çünkü çoğu dersin kredisi Açık Lise de örgün eğitimde alışık olduğunuzdan daha fazladır. Açık Lisede okul puanınızı yükseltmek istiyorsanız kredisi yüksek olan derslerden 90 üstü notlar alarak geçmeniz sizin için iyi olur. Açık Lise sınavlarını çıkmış sorulara iyi çalışarak çok rahat bir şekilde geçebilirsiniz.

Açık Lise Okul Puanınızı Hesaplama

Her sene binlerce kişi Açık Liseye okul puanını yükseltmek için giriyor fakat puanının ne kadar artacağını kestiremiyor. Şimdi size Açık Öğretim Lisesi okul puanınızı nasıl hesaplayabileceğinizi adım adım anlatacağım. Eğer Lise birinci sınıftan beri Açık Lise'de okuyorsanız bunu hesaplamanıza gerek yok zaten AOL internet sitesinde görünüyor. Fakat sonradan örgün eğitimden açık öğretime geçiş yaptıysanız yapmanız gerekenler şunlar;

  1. Şu ana kadar örgün eğitimde aldığınız tüm karneleri yan yana koyun
  2. Tüm derslerden aldığınız dönem sonu puanlarını o dersin yanında görünen krediyle çarpın.
  3. Bu çarpımların aynısını Açık Lisede aldığınız dersler için de yapın
  4. Tüm çarpımları Toplayın ve Lise boyunca aldığınız Toplam kredi sayınıza bölün.
  5. Çıkan sayı sizin Lise Sonu Ortalamanız olacak
Açık Lise Mezun Olma Şartları

Açık Lise Mezun Olma Şartları

Açık liseden mezun olmak için şimdi sayacağımız şartların hepsini yerine getirmeniz gerekiyor.

  • Öğrenim gördüğünüz toplam dönemin en az 8 veya üzeri olması, (18 yaş ve üstü öğrencilerimizin ise toplam dönemin en az 5 veya üzeri olması),
  • Toplam kazanılan kredinin en az 170 veya üzeri olması,
  • Ortak derslerin tamamını başarmanız veya muaf olmanız, Dil ve Anlatım dersinden muafiyet olmaması nedeniyle mutlaka başarılması,
  • Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava girmiş olmanız, gerekir.

Açık Lise Diploması ile Lise Diploması Arasında Fark Var Mı? | Açık Liseden Mezun Olmanın Dezavantajları Var Mı?

Son yılda açık liseye geçmenin popülerleşmesi nedeniyle bize en çok gelen sorulardan birisi de açık lise diplomasının getirdiği dezavantajlar varmı? Sorusu oldu. Bu sorunun net bir cevabı olmamakla beraber size başınıza gelebilecek birkaç olayı örnek olarak anlatmak istiyorum. Başınıza gelebilecek en yaygın durum bazı üniversite programlarına girerken aranan örgün eğitim şartı arkadaşlar. Örneğin Almanya’da üniversite okumak istiyorsanız Almanya Açık Öğretim Lisesi mezunlarını kabul etmediği için Açık Liseye geçmek size uygun olmayabilir.

 

Bir de nadir de olsa iş başvurularında dezavantajlı görünebilirsiniz. Özellikle uluslararası büyük firmalarda alt pozisyonlardaki iş başvurularında örgün eğitimden lise okunmasına dikkat edildiğini biliyoruz.

 

Onun dışında eğer Türkiye’de okumayı düşünüyorsanız sizin için herhangi bir problem oluşmuyor. Türkiye’de Örgün eğitim ve Açık Öğretim Diplomaları Lise için eşit haklara sahip oluyor.

Açık Lise Avantajları ve Dezavantajları

En çok karşılaşılan Açık Liseye Geçiş sebeplerinden birisi de Mobbing (Zorbalık) ‘tır. Okul hayatında arkadaş çevresinden gelen baskılara ve yaşanan kötü olaylara artık daha fazla katlanmak istemeyen öğrenciler için Açık Liseye geçmek çok mantıklı bir karardır.

Açık Liseye geçmeyi düşünüyorsanız kesinlikle bu konu hakkında çektiğimiz detaylı rehber videomuzu izlemelisiniz.smiley

Açık Liseye Geçmek Mantıklı Mı? | Açık Lise Rehberi

Sıkça Sorulan Sorular

Eğer derslerin hepsini sıkıştırıp yoğun bir şekilde çalışırsanız 2,5 yılda Açık Liseyi Bitirebilirsiniz.

Açık Lise sınavları örgün eğitimdeki sınavlara göre biraz daha kolaydır. Bunun sebebi aslında Açık Öğretim Lisesinin çıkış noktasının zaten sonradan okuma yazma öğrenmiş ya da belli sebeplerden dolayı Lise Eğitimini tamamlayamamış kişilere ikinci bir şans vererek Açıktan Liseyi tamamlamalarına olanak sağlamaktır. Bu nedenle örgün eğitimden açık öğretime geçiş yapan bir öğrenci için Açık Lise Sınavları genelde daha kolaydır.

Açık Öğretim Lisesinden mezun olmak için toplamda 170 kredi vermeniz gerekir. Bu krediler hem örgün eğitimden hem de açık lise 'den gelebilir.

Açık Lise kayıt tarihleri her yıl 3 ayrı zamanda oluyor. Çünkü Açık Lisede Güz, Bahar ve Yaz dönemi olacak şekilde 3 tane dönem var. Genelde en çok geçişin yapıldığı dönem öncesi Güz Dönemi Öncesi kayıt tarihleri ağustos sonu Eylül ortası gibi oluyor.

Açık Liseden mezun olduysanız Açık Öğretim Lisesine bildirdiğiniz adres ilindeki Merkez Halk Eğitim Merkezi (ASO) Müdürlüğünden Açık Öğretim Lise Diplomanızı teslim alabilirsiniz. Diplomanız, söz konusu Halk Eğitim Merkezinde bulunmuyor ise; Diplomanız henüz basılmamış olabilir.

Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptırmak için yazımızda bahsettiğimiz evrakları tamamlayarak size en yakın Halk Eğitim Merkezine başvurunuzu yapabilirsiniz.

Açık Öğretim Lisesi 170 kredi ile tamamlanır. Lakin bu tek şart değildir. Tüm şartları öğrenmek için yazımıza göz atabilirsiniz.

Tüm geçtiğiniz derslerden aldığınız kredileri topladığınızda şu anki kredi durumunuzu öğrenebilirsiniz. Eğer örgün eğitimden açık liseye geçiş yaptıysanız şu ana kadar aldığınız karnelerdeki kredileri de toplayabilirsiniz.

Açık Liseye geçmek için evinize yakın olan bir Halk Eğitim Merkezine aşağıda yer alan belgeleri götürmeniz yeterli olur. Kaydınız yapıldıktan sonra istediğiniz dersleri seçerek işlemi tamamlayabilirsiniz. Aynı şekilde Halk Eğitim Merkezinden seçtiğiniz derslerde kullanacağınız kitaplarınızı da ücretsiz olarak alabilirsiniz.

  • T.C. Kimlik No Beyanı
  • Son altı ay içinde ön cepheden çekilmiş ve 4,5x6 cm ebadında bir adet vesikalık renkli fotoğraf
  • Tasdikname ve Başarı Durum Belgesinin aslı
  • Kayıt ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontunun aslı
  • Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra bilgisayardan alınacak yeni kayıt öğrenci raporu

Eğer örgün eğitimin çok vaktinizi ve enerjinizi aldığını düşünüyorsanız sizin için açık liseye geçmek mantıklı olabilir. Lakin asıl önemli olan geçiş yaptıktan sonra kendi planınızı ve düzeninizi oluşturmak. Eğer plan ve disiplin oluşturmada sıkıntı çekiyorsanız ürettiğimiz içerikleri inceleyebilirsiniz.