Bilsem, Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerinin kısaltılmış ismidir. İlkokullarda sınavla tespit edilen özel yetenekli öğrencilerin örgün eğitim kurumlarındaki eğitimlerinden eksik kalmayacak şekilde bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını sağlamak ve sahip oldukları yeteneklerini geliştirerek üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla devlete bağlı olarak açılmış olan özel eğitim kurumlarıdır. Türkiye genelinde her ilde bir bilsem eğitim kurumu olmakla birlikte nüfus yoğunluğuna göre büyük şehirlerde birden fazla bilsem eğitim kurumu olabilmektedir. Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerine öğrenci seçimi Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından her yıl belirlenen tarihlerde yapılan sınav sonuçlarına göre yapılmaktadır. Bu sınav ilkokul 2. sınıf düzeyindeki öğrencilere tablet üzerinde dijital olarak yapılmaktadır.
Bilsem sınavında 2. sınıf öğrencilerine 70 soru sorulmaktadır. Her soru 10 puan olarak değerlendirilmektedir. 2021 yılında 2. sınıflar 480 puanla alınmıştı. Yani 2022 2. sınıflar için Bilsem taban puanı 480 diyebiliriz. Bilsem sınavından 480 puan almak isteyen 2. sınıf öğrencileri 70 sorudan 48 net yapmaları gerekmektedir.
Aşağıdaki bağlantıları kullanarak BİLSEM 2. Sınıf çıkmış sorular PDF formatında indirebilirsiniz.
BİLSEM 2. Sınıf Çıkmış Sorular PDF (A Kitapçığı)
BİLSEM 2. Sınıf Çıkmış Sorular PDF (B Kitapçığı)
Bilsem sınavı nasıl yapılır?
Bilsem sınavı farklı iki aşamadan gerçekleşmektedir. Sınav sisteminde ilk aşamayı geçmeden ikincisine girme imkanı bulunmamaktadır. İlk başta girdiğiniz sınavda başarılı olduğunuz zaman sonraki aşamaya geçebilme hakkına sahip olursunuz. İkili sınavların birincisi grup tarama, ikincisi ise bireysel değerlendirme. Bilsem sınavları bu iki aşamadan oluşur. Öncelikle grup tarama sınavı yapılır. Daha sonra bireysel değerlendirme sınavı.
Grup Tarama Sınavı
Bilsem sınavı içinde ilk aşamayı temsil eder. Grup tarama sınavında sınıf ortalaması sorular yer alır. Öğrenciler bu aşamada hali hazırda yer aldıkları sınıflar için soruları cevaplar. Grup tarama sınavında 3 yanlış ya da 4 yanlış 1 doğruyu götürmez. Sınavın sonucunda direkt olarak doğru cevapların puanı hesaplanır.
Bireysel Değerlendirme Sınavı
Bireysel değerlendirme sınavına girebilmek için grup tarama sınavını başarılı şekilde tamamlamak gerekiyor. Grup tarama sınavından başarılı olamayan öğrenci bireysel değerlendirme sınavına katılım hakkı kazanamaz. Belirlenen puan barajını geçen öğrenciler bireysel değerlendirme sınavına girebilir. Burada ise, çocukların yetenek alanına göre bireysel değerlendirmesi alınır.
Bireysel değerlendirme sınavına hak kazanan çocuklar daha sonrasında belirlenen tarihlerde çağrılır. Her ilde bulunan Bilim ve Sanat Merkezi tarafından tarih ve saat belirlenir. Bireysel değerlendirmenin içinde; müzik yeteneği, genel zihinsel ve görsel sanatlar alanları içinde ayrı ayrı sınav uygulaması yapılır. Son olarak bu sınavdan da başarılı olan öğrenci Bilim ve Sanat Merkezi’ne kayıt olur. Bilsem sınavı bu aşamayla birlikte tamamlanır.
Sıkça Sorulan Sorular
Bilgiyi iyi kullanabilen ve ölçebilen genç yetenekleri keşfetmek oldu. İkinci aşamada daha çok Genel Zihinsel, Resim ve Müzik alanlarında durulacağı biliniyor. Grup tarama uygulamasında başarılı olan öğrencilere uluslararası standartlara sahip testler uygulanıyor.
BİLSEM sınavı, sınıf öğretmenleri tarafından yapılır ve sınavda başarılı olan öğrenciler Bilim ve Sanat Merkezlerinde eğitim almaya hak kazanırlar. Bilim ve Sanat Merkezleri, okul derslerini doğrudan destekleyici bir eğitim modeline sahip değildir.
Programda belirlenen ve geliştirilmesi amaçlanan özel yetenek alanları Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Matematik, Müzik, Görsel Sanatlar ve Dil Sanatları' dır. Özel Yetenekleri Geliştirme Programı bir alandan haftada 4 saat olmak üzere 2 yılı geçmeyecek şekilde uygulanmaktadır.