Matematik Bölümü Okumak
Milet Akademi
Milet Akademi
  • 19 Ağustos 2022
  • 3 dk. okuma süresi

Matematik bölümü okumak hakkında kafanızdaki tüm soru işaretlerini yok edecek yazımıza hoş geldiniz.

Matematik Nedir?

Antik Yunancada ‘matesis’ kelimesi matematik kelimesinin köküdür ve ‘bilirim’ anlamına gelmektedir. Daha sonraları matematik, sırasıyla bilim, bilgi ve öğrenme gibi anlamlara gelen μάθημα (máthema) kelimesinden türemiştir. μαθηματικός (mathematikós) öğrenmekten hoşlanan anlamına gelir. Osmanlı Türkçesinde ise "riyaziye" denilmiştir.
Matematik kelimesi Türkçeye Fransızca mathématique kelimesinden gelmiştir.

Matematik, temeli mantığa dayanan bir sistemdir ve zihni geliştiren bir araç olarak kişiye rasyonel bakış açısı kazandıran bir temel bilimdir.

Matematik Bölümünün Amacı Nedir?

Matematik bölümünün amacı; topoloji, cebir, analiz, uygulamalı matematik, geometri gibi matematiksel alanlarda ve matematiğin içinde olduğu multidisipliner alanlarda günümüz ve geleceğin problemlerine çözüm bulan, bilimsel faaliyetlerde aktif çalışma gösterecek uzman matematikçiler yetiştirmektir.

Matematik Bölümündeki Dersler

Matematik Bölümündeki Dersler Nelerdir?

Matematik bölümlerinde ana dersler:

  • Analiz I-II-III-IV
  • Analitik Geometri
  • Topoloji
  • Nümerik Analiz
  • Kompleks Analiz
  • Fonksiyonel Analiz
  • Diferansiyel Denklemler
  • Kısmi Diferansiyel Denklemler
  • Diferansiyel Geometri
  • Soyut Matematik
  • Soyut Cebir
  • Lineer Cebir
  • Fizik
  • İstatistik

Matematik bölümünde ana dersler dışında seçmeli derslerin de etkisi oldukça fazladır. Bu seçmeli dersler genellikle uygulamalı matematik, teorik matematik, bilgisayar bilimi alanlarına yöneliktir. Alınan seçmeli dersler hangi alana yönelmek istediğiniz konusunda size yardımcı olacaktır. Bu nedenle yönelmek istediğiniz alanı 2.sınıfın sonunda kesinleştirirseniz alacağınız seçmeli dersler konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Eğer birkaç farklı alanda karasız kalırsanız kararsız kaldığınız alanlara yönelik seçmeli dersleri almanız sizin için hangi alanda daha iyi olduğunuzun ve hangi alanı daha çok istediğinizin cevabını almanızda size oldukça fayda sağlayacaktır.

Matematik Bölümü Okumanın Kazançları Nelerdir?

Matematik birçok alana hitap ettiğinden, birçok alanın içinde yer aldığından dolayı matematik ile birlikte bu alanlara geçiş sağlamak oldukça kolaydır. Matematik bölümünde matematiğin ana bilimleri dışında seçmeli olarak matematiğin bağlantılı olduğu bilimlerin dersleri de mevcuttur. Bu da matematik okuyan birinin diğer alanlara kolaylıkla geçiş yapmasını sağlar.

Matematiğin Öğretmenlikten Farkı Nedir?

Matematik okuyan kişilerin en sık duyacağı soru “öğretmenlik mi okuyorsun?” sorusudur. Matematik okuyan kişiler aslında matematiğin temelini, bilimini icra ediyorlar. Burada bir bilim insanı olarak eğitim görüyorlar. Matematik öğretmenliği okuyan kişiler ise matematik eğitimin yanında eğitim bilimleri, eğitim psikolojisi gibi derslerin de eğitimini alıyorlar. Bu durum matematik öğretmenliği okuyan kişileri öğretmenlik mesleğine hazırlıyor. Ancak matematik okuyan kişiler matematik bilimi yanında birçok alana yönelik eğitim de almış oldukları için birçok alanda donanıma sahip olarak mezun oluyorlar.

Matematik Bölümü

Matematik Bölümü Tercih Edilmeli mi?

Matematik pek çok alana kaymanızı sağlayacak, pek çok alanla multidisipliner çalışmanıza olanak sağlayacak bir alandır. Bu bölümü okuyarak bilgisayardan, finansa kadar birçok alana yönelme şansınız vardır. Bu nedenle tercih edilebilecek bölümler listesinde yer alabilir.

İş İmkanları Nelerdir?

Topoloji, geometri, cebir ve sayılar teorisi, uygulamalı matematik, matematiğin temelleri ve matematik lojik, fonksiyonlar teorisi ve fonksiyonel analiz olmak üzere matematiğin altı alt ana bilim dalı mevcuttur. Matematik biliminin öğretildiği matematik bölümünde akademisyen olarak kalıp matematik bilimine katkı sağlamak isteyen kişiler bu alt ana bilim dallarında yüksek lisans/ doktora yapabilirler.


DİPNOT: Matematik alanında okuyup farklı bir alanda da yüksek lisans/doktora yapılabilir.

Matematik bölümü mezunları formasyon eğitimi alarak matematik öğretmeni olabilirler. Bankacılık sektöründe analist, finansçı, uzman yardımcısı, mali analist, hesap uzmanı olarak çalışabilirler. Yazılım geliştirme, bilgisayar işletmeni gibi bilişim ve yazılım sektöründe yer alabilirler. Satış ve pazarlama alanında yer alıp satış planlama uzmanı, satış/iş geliştirme uzmanı, marka/müşteri deneyimi yöneticisi, ticari pazarlama uzmanı gibi birçok pozisyonda yer alabilirler. Aynı zamanda KPSS aracılığıyla TÜİK, PTT, DPT gibi kurumlarda memur olabilirler.

Neden Matematik?

Matematiğin de içinde olduğu temel bilimler kişilere her şeyden önce neyi nasıl öğreneceğini, bir şeye başlarken nereden nasıl başlanılması gerektiğini öğretir. Matematik ise insanın bakış açısını değiştirir, geliştirir, genişletir. Düşünme hızınızı artırır. Bundan dolayı matematik kişinin gelişimine oldukça katkı sağlar.

ÖNERİ: Matematik bölümünü okurken mutlaka istediğiniz alanı netleştirin. Çünkü matematik bölümünden mezun olduktan sonra kesin bir mesleğe atanma gibi bir durum söz konusu değildir. Kendinizi hangi alanda geliştirirseniz o alana yönelme imkanınız vardır. Bizden size bir tavsiye olarak, her alana girip her alana bakın. Hangi alanı istemediğinizi bulun. Önemli olan ne istediğinizi değil ne istemediğinizi bilmenizdir.

Sıkça Sorulan Sorular

Yeni bir dil öğrendiğinizi düşünün. Matematik de temel bilimlerin bir dili olduğu için İngilizce ya da başka dilleri öğrenirken nasıl bir zorluk yaşıyorsanız matematiği de öğrenirken o kadar zorlanırsınız. 

Matematik bölümü bilime, neyin nereden nasıl geldiğine odaklanırken mühendislik bölümü tekniğe, neyin nasıl yapılacağına odaklanır. 

Matematik bölümünde bilimsel bilgi üzerine yoğunlaşma varken matematik mühendisliği bölümünde ekstra olarak yazılım ve programlama üzerine bir yoğunlaşma vardır.