Nasıl Ders Çalışılır?
Milet Akademi
Milet Akademi
  • 22 Ağustos 2022
  • 4 dk. okuma süresi

Ders çalışmam gerekiyor bunun farkındayım ama hiç canım istemiyor diyenler toplanalım. Nasıl ders çalışılır, neler yapmamız gerekiyor sorularımıza cevap bulmak için yazımıza bir göz atalım.

Ders Çalışmak Neden Gerekli?

Geleceğimizi şekillendirmek için hepimizin bildiği gibi sınavlara giriyoruz. Hatta sadece sınavlara girmemiz istediklerimizi gerçekleştirmemize yetmiyor. Belirlediğimiz hedefe göre sınavlardan almamız gereken puanlar değişiyor. İstediğimiz puana ulaşabilmemiz içinse ders çalışmamız gerekiyor.

Aramızda 'Tabii ki çalışmalıyız ama daha verimli nasıl ders çalışılır?' diyenler vardır elbet. Sizler için de bir yazımız var.

Ders Çalışmak Neden Zor Gelir?

Çoğu kişi için ders çalışmak hiç ama hiç eğlenceli değil. Hatta bazılarınızın 'Neden ders çalışıyoruz ki, zorunda mıyız?' dediğinizi duyar gibiyiz. Hiç istemeden de olsa cevabımız maalesef evet. Çünkü sınav sistemini göz önüne aldığımızda 4 yıl boyunca öğrendiğimiz onlarca dersten yüzlerce hatta binlerce bilgiyi hatırlamamız ve doğru cevaplarla göstermemiz gerekiyor. Gerekiyor ki hayalimizdeki bölümünü okuyup, hedeflediğimiz mesleğe sahip olabilelim.

Hepimiz ders çalışmamız gerektiğini bilir ve içten içe isteriz. Hatta ders çalışmak o kadar çok aklımızda yer eder ki çalışmadığımız zamanlarda bu durum bizi aşırı rahatsız edebilir. Çalışmadığımız halde sürekli çalışmalıyım diye düşünmemize sebep olur. Peki gerekliliğini bildiğimiz halde ders çalışmak neden zor gelir ki?

Bazı aktiviteleri çok isteyerek yaparken bazılarını ise hiç istemeden yaparız. Hatta istemediğimiz şeyleri yapmamayı da tercih edebiliriz. Yapmayı ya da yapmamayı istememizin sebebi bahsi geçen eylemin bize keyif verip vermemesi ile ilgilidir. Ama bazı durumlar vardır ki - hasta olduğumuzda doktora gidip, ilaç içmek gibi- istediğimiz sonuca ulaşmamız için yapmak zorunda kalırız. Ders çalışmayı da böyle bir durum olarak kabul edebiliriz.

Ders Çalışmayı Nasıl Kolaylaştırabiliriz?

O halde yapmamız gereken ilk şey ders çalışmayı bize keyif verecek hale getirmek. Eylem olarak keyifli olması hepimiz için mümkün olmayabilir ama ders çalışma sonrasında ulaşacağımız hedefi düşünmek hepimize keyif verecektir. Kısaca düşünce yapımızda ders çalışmak aracımız, amacımız ise sınavdan alacağımız puan yani hedefimize yaklaşmak olmalıdır.

Düşüncemizi ders çalışmaktan uzaklaştırıp, hedefimize yaklaştırdıktan sonra ise yapmamız gereken ders çalışma sırasında odaklanmak. Odaklanmak çoğumuza zor gelebilir. Bu sebeple odağımızı notlarımıza, sorularımıza yöneltmek ve korumak çok önemli bir konu. Odaklanmak için ise yapabileceğimiz birden fazla şey bulabiliriz.

Ders çalışma programınızın hazır olması sizin ders çalışma isteğinizi artırır. Yüksek verimli bir programla ilerlediğinizi bildiğinizde emeklerinizin karşılığını alacağınızdan emin olduğunuz için başarıya daha hızlı ulaşırsınız. Yüksek verimli ders çalışma programlarımızı incelemek için aşağıdaki butona tıklayabilirsiniz.

Ders Çalışmak İçin Öncesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Ders çalışmamız gerektiği bilincinde olmamız tek başına yeterli olmayabilir. Öncelikle ders çalışacağımız ortamı iyi seçmemiz gerekiyor. Ders çalışma ortamımızı oldukça sadeleştirmemiz gerekiyor ki zor toparladığımız dikkatimiz kolayca dağılmasın. Sadeleştirmemiz gereken şeyler eşyalar, ışık, renkler, cep telefonları, sosyal medya olabileceği gibi çevremizdeki ses ve gürültüler de olabilir.

Etrafımızdaki kişileri de bu konuda bilinçlendirmemiz, hedefimize ulaşmamız için gerekli olan her şey için farkındalığa kavuşturmamız gerekiyor. Aile ve sosyal çevremizden alacağımız destek sessizlik bile olsa bu süreçte oldukça önemli bizler için.

Ders dinlerken tüm odağımız öğretmen ya da öğreticimizde olmalı. Her ne kadar derste dinleyerek öğrenmek zor gibi düşünüyor olsak dahi ilk öğrenmemiz bu şekilde gerçekleşir. Dersi dinlerken not almamız ise daha iyi dinlememizi yani odaklanmamızı ve sonrası için ders çalışmamızı kolaylaştırır.

Yukarıda yazılan her şeyi yapıyorum ama yine de ders çalışmaya nasıl başlayacağımı bilemiyorum diyenlerdenseniz o zaman öncesinde ders çalışma planı yapmanız gerekiyor olabilir. Bu ders çalışma planı günü saatlere böldüğümüz ve belli saatlerde belli dersler çalışılmalı diyen planlardan olmalı diye bir şart yok. Böyle bir plan yaparsak ve plan dışında bir durum gelişirse plana uymaktan tamamen vazgeçme olasılığımız çok fazla oluyor. Bu nedenle gün içinde hangi dersi çalışacağınızı bilmeniz yeterli. Haftalık ders çalışma plan ya da programınız esnek bir şekilde hazırlanırsa uygulamanız daha kolay olacaktır.

Ders çalışma planınızda gün içinde kaç ders çalışacağınızı ya da çözeceğiniz soru sayısını da belirlerseniz çok daha iyi bir plan hazırlamış olursunuz. Bunları belirlemek biraz sorun olabilir derseniz size yardımcı olacak bir videomuz var.

Nasıl Ders Çalışılır?

Ders çalışmaya başlarken ilk yapacağımız şey ise konu tekrarı olmalıdır. Konuyu tekrar ettiğimizde dinleyerek aldığımız bilgileri biraz daha iyi saklayabilir hale geliriz.

Nasıl Ders Çalışılır?

Nasıl Ders Çalışılır?

  • Ders çalışma amacınızı belirleyin.
  • Uygulayabileceğiniz bir plan hazırlayın.
  • Öncelikle konu eksiklerinizi belirleyin, tamamlayın sonrasında soru çözümlerine geçin.
  • Ders çalıştığınız ortamın düzenli olmasına özen gösterin.
  • Ders çalışırken odaklanmanızı arttıracak etkenler tespit edin (müzik dinlemek, kahve içmek gibi).
  • Ders çalışırken ortamın sessiz olmasına ve etrafınızdakiler tarafından rahatsız edilmemeye dikkat edin.
  • Ders çalışma ortamınızda ışık miktarını iyi ayarlayın.
  • Çalışacağınız ortamın çok rahat ya da çok rahatsız olmamasına özen gösterin.
  • Ders çalışma sürenizi kendiniz ayarlayın. İlk çalışma sürelerinizi kısa tutup yavaş yavaş arttırabilirsiniz.
  • Gün içinde ders çalışmaya en istekli olduğunuz zaman dilimini belirleyin.
  • Konular ile ilgili küçük notlar alın.
  • Gün sonunda çalıştığınız konuları gözden geçirin.
  • Ders çalışmanızı motive edecek ve devamlılığını sağlayacak çalışmalar yapın (Bir tablo ya da ilerlediğinizi gösterecek bir grafik gibi)
  • Planınıza ne kadar uyabildiğinizi kontrol edin. Eğer sorunsuz bir şekilde ilerliyorsanız kendinizi ödüllendirin. Sorun olduğunu düşünüyorsanız ders çalışma planınızı tekrar düzenleyin.
  • Derslerinizde öğrenmenizi ölçün. Öğrendikleriniz sayesinde çözdüğünüz ve doğru cevapladığınız soru sayısının artması ders çalışma isteğinizi daha da arttıracaktır.
  • Tek başınıza çalışmakta zorlandığınızda arkadaşlarınızla çalışın.
  • Dikkatinizi toplamak için ses kaydı yapabilirisiniz.
  • Ders içeriklerini video olarak takip edebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Ders çalışma amacınızı belirleyin.
  • Uygulayabileceğiniz bir plan hazırlayın.
  • Öncelikle konu eksiklerinizi belirleyin, sonrasında soru çözümlerine geçin.
  • Ders çalıştığınız ortamın düzenli olmasına özen gösterin.
  • Ders çalışırken odaklanmanızı arttıracak etkenler tespit edin (müzik dinlemek, kahve içmek gibi).

Ders çalışmak için ayırdığınız süreleri çok parçalamamaya çalışın. Eğer uzun aralar verirseniz dikkatiniz dağılır ve verim düşüklüğü yaşarsınız. Bu yüzden ders çalışma sürenizi blok başına 3-4 saat olacak şekilde ayarlamanız sizin için iyi olur.

Her insanın ders çalışmak için seçtiği saatler farklıdır. Ama genelde insanlar sabahları ve geceleri daha sessiz olduğu için bu saatleri tercih ederler. Siz de kendinize uygun olan vakti bulup buna göre devam edebilirsiniz.