para biriktirme
Milet Akademi
Milet Akademi
  • 10 Şubat 2024
  • 2 dk. okuma süresi

İster araba alın ister herhangi gib teknolojik alet almak isteyin, para biriktirmek gereklidir. Bazı insanların çok kolay gibi görünebilir fakat para biriktirme bazı insanlar için gerçekten çok emek isteyen bir alışkanlıktır. Bu yazımızda da para biriktirme işinde zorluk yaşayan ya da para nasıl biriktirilir? Diye aklında soru işareti olanların sorularını yanıtlamaya çalışağız.
 

İlk olarak para biriktirmenin insanlara neden bu kadar zor olduğu konusunda konuşalım. Eğer yüksek harcamalarınız varsa para biriktirmek sizin için zor olacaktır. Halk arasında klasikleşmiş bir söz vardır "herkesin gideri geliri kadardır" diye bu durum gerçekten de doğrudur. Bir insanın kazandığı para arttıkça gideri de o doğrultuda artmaktadır fakat bu belli bir yere kadar doğrudur. Bu giderleri kısmak kişinin elindedir. Bu giderleri azalttığı zaman geriye kalan para otomatik olarak birikmeye başlayacaktır. Yani sözün özü insanlar kendi kendilerine zorluk çıkarmaktadır.

Para biriktirme işi sabır isteyen bir iştir. Her ay kazancınızın belli bir kısmını biriktirmeyi kendinize prensip edinmelisiniz ve o parayı değim yerindeyse unutmalısınız. Başınız her sıkıştığında o paraya güvenip hamle yaparsanız para birikmez. Bu yüzden o parayı ayırdıktıktan sonra sanki o yokmuş gibi yaşamalı ve sabırlı olmalısınız.

Para biriktirmenin bazı ipuçları bulunmaktadır. İlk olarak aylık geliriniz ne kadar? Bunu bir düşünün sonra biriktirmek istediğiniz miktar ne kadar? Bunu da düşünün. Hatta bunları gözünüzün önüne not edin çünkü gözünüzle sürekli gördüğünüz zaman daha da akılda kalıcı bir hedef olacaktır. Gelirinizin ne kadarını birikime ya da yatırıma yatırabilirsiniz bunun da kararını verdikten sonra disiplinli bir şekilde para
biriktirme
ye başlayın. Gerisi otomatik olarak gelecektir. Bizim tavsiyemiz gelirinizin her ay %25'ini biriktirmeniz. O kadarı da çok diyebilirsiniz. Fakat dikkatli düşününce hayatınızda ne kadar boş şeylere para harcadığınızı fark edeceksinizdir. 


Eğer borçlarınız varsa ilk olarak borçlarınızı bitirmeyi ve yeni borçlar açmamayı hedefleyin çünkü borcu olan bir insanın para biriktirmesi biraz daha zorlaşacaktır. Borçlarınızın ne zaman biteceğini hesaplayıp sonrasında biriktirme planları yapmaya başlayabilirsiniz. Fakat dediğimiz gibi borç içindeyken yeni borçlar açmayın.

Para biriktirme konusunu yukarıda da anlattığımız gibi zorlu ve sabırlı bir süreçtir. Kendinizi buna hazırlamalsınız. Belli bir süre geçtiğinde ve birikin yapmaya devam ettiğnizde zaten alışkanlık haline gelmiş olacak ve çok daha kolay şekilde para biriktirmeye başlayacaksınız.
 

Sıkça Sorulan Sorular

Para biriktirme, kişiden kişiye değişen kavramdır. Biz maaşınızın %25 ile birikim yapmanızı tavsiye ediyoruz fakat bu durum değişebilir. En az %10'unu birikime ayırmalısınız. Gün geçtikçe giderlerinizi kısıp bu oranı arttırmayı hedeflemelisiniz.