YKS
Milet Akademi
Milet Akademi
  • 30 Ocak 2023
  • 8 dk. okuma süresi

YKS nedir diye elbet herkes sormuştur. Türkiye' de yaşayıp hiç duymayan yoktur fakat ne demek olduğunu bilmeyen elbette vardır. Biz de bu sebeple sizlere YKS nedir? Sorusunu açıklamak istedik bunun yanında, YKS kaç oturumdan oluşur, YKS oturumları nelerdir, TYT ve AYT nedir, YKS' ye nasıl başvurulur, 2023 YKS başvuruları ne zaman, 2023 YKS ücreti ne kadar, YKS' ye kimler girebilir, YKS açılımı nedir, 2023 YKS ek tercih ne zaman, 2023 YKS' ye nasıl çalışılır başlıklarına da yer vereceğiz, keyifli okumalar dileriz. 

YKS Nedir?

YKS nedir başlığı öncelikle çoğu kişinin kulağına takılmış olan bir sorudur fakat çok az kişi artık bu sınav hakkında bilgi sahibi değildir YKS nedir bilmeyenler için Milet Akademi olarak sizlere YKS nedir sorusunu açıklayacağız. YKS Türkiye' de üniversiteye geçiş için baraj puanı olan ÖSYM kurumunun gerçekleştirmiş olduğu büyük bir sınav organizasyonudur. YKS nedir dediğimizde ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sınavı olarak adlandırılan ve 2018 yılından beri ÖSYM tarafından uygulanan bir sınavdır diyerek açıklayabiliriz. Lise eğitimini tamamlamış herkes üniversiteye gidebilmek için bu sınava girmek zorundadır. YKS nedir sorusunun bir diğer cevabı YKS Sınavının, üniversite programlarına alınacak öğrencileri seçmek ve yerleştirmek için yapılır ve 3 oturumdan oluşur olacaktır. İlk oturum olan TYT (Yükseköğretim Kurumları Sınavı), üniversite hayali olan tüm öğrenciler için oldukça önemlidir ve adaylara lise müfredatından sorular sorulur diyerek YKS nedir sorusunu açıklayabiliriz.

YKS Açılımı, YKS Kaç Oturumdan Oluşur ve YKS Oturumları Nelerdir?

YKS nedir başlığından sonra YKS' nin açılımını aktarmak istiyoruz. YKS, Yükseköğretim Kurumları Sınavı anlamına gelir ve ilk uygulanış tarihi 30 Haziran- 1 Temmuz 2018'dir. YGS ve LYS sınavlarının kaldırılması ve YKS' nin yerine getirilmesi kararı 12 Ekim 2017 tarihinde açıklanmıştır. Önceki sistemde adaylar mart ayında YGS' ye ve haziran ayında LYS' ye girmekteydi. YKS nedir sorusuna vereceğimiz bir diğer cevap ise YKS sınavının iki oturumdan oluşan bir sınav olduğudur. 

YKS Oturumları Nelerdir?

YKS, 3 oturumdan oluşmaktadır. YKS oturumları aşağıdaki gibidir;

  • TYT (Temel Yeterlilik Testi)
  • AYT (Alan Yeterlilik Testleri)
  • YDT (Yabancı Dil Testi)

TYT Nedir?

TYT, Türkçe Yeterlik Testi olarak adlandırılan bir sınavdır ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) bir parçasıdır. 2018 yılından bu yana uygulanmaktadır ve TYT puanı en az 150 olması gerekmektedir, böylece adaylar 2 yıllık yükseköğretim programlarına girebilir cevabını YKS nedir diye soran birine cevap verebilirsiniz. TYT, mantıksal düşünme, akıl yürütme, değerlendirme ve problem çözme becerilerini ölçer. 200 puan ve üzeri alan adaylar, sınav sonuçlarını 2 yıl kullanabilir ve isteyebilirlerse bir sonraki sene TYT' ye girmeden AYT ve YDT 'ye girebilir. Sınav, Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri gibi dersleri içeren 120 sorudan oluşur ve 135 dakika sürer. 

AYT Nedir?

AYT, yani Alan Yeterlilik Testleri, 2018 yılından beri uygulanmakta olan YKS 'nin ikinci oturumudur. Adaylar sadece TYT barajını geçmiş olmalıdır ve lise son sınıf öğrencileri veya lise mezunları 4 yıllık üniversiteye gitmek için AYT' ye girmelidir. YKS nedir sorusunun bir diğer cevabı AYT, Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden sorular içermektedir ve 160 soru bulunmaktadır (40 soru her ders için). Baraj puanı 180'dir ve adaylar en az bir testten 0,5 ham puan almış olmalıdır. AYT puanının hesaplanmasında 3 farklı puan türü bulunmaktadır ve üniversite sınav sonucuna etkisi %60'tır. 

YKS nedir diye merak ediyorsanız daha fazla bilgiyi Milet Akademi YKS Blogu sayfasından alabilirsiniz.

YDT Nedir?

YKS nedir sorusundan sonra YDT nedir sorusu cevabına geldik peki gerçekten YDT nedir

YDT, Yabancı Dil Testi' nin kısaltmasıdır ve 2018'den bu yana uygulanmakta olan YKS' nin üçüncü oturumudur. Dil puanı gerektiren bölümlere girmek isteyen adaylar tarafından zorunlu olarak alınması gereken bir sınavdır. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce veya Rusça dillerinden birini seçerek yapılan YDT sınavındaki puan ile yalnızca 4 yıllık dil bölümlerine girebilirsiniz. YKS nedir? başlığı altında YDT sınavının sonucuyla 2 yıllık dil bölümüne gidebilmek mümkün değildir.

YDT sınavında adaylara toplam 80 soru sorulur ve süresi 120 dakikadır. YDT puanı YKS puanına %60 oranında etki eder. 1 doğru 4 yanlışa eşit olarak kabul edilen sınavda adaylar için belirlenen minimum geçme puanı 180'dir. YDT' nin hesaplanması için 80 sorudan en az 0,5 net puan alınması gerekir.

YKS' ye Nasıl Başvurulur?

YKS nedir, YKS 2018 yılından beri üniversiteye gitmek isteyen öğrencilerin girdiği bir sınavdır ve 3 oturumdan oluşmaktadır (TYT, AYT, YDT). Adaylar ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde kayıtlı olmalı ve fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartına sahip olmalıdırlar. Adaylar internet aracılığıyla veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması aracılığıyla başvuru yapabilir ve sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayabilirler. Aşağıdaki adımlar YKS başvurusu yaparken izlenmesi gerekmektedir

  • YKS' ye girecek tüm adayların ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine giriş yapabilecekleri şifrelerini oluşturmuş olmaları gerekmektedir. Şifre işlemi e-Devlet şifresiyle “e-Devlet Kapısı” uygulaması üzerinden yapılabilmektedir.
  • YKS' ye başvuracak tüm adayların, sınava başvuru öncesinde geçerlilik süresi sınavın bitiş tarihinin bir gün sonrası veya daha ileri tarihli olan HES kodunu edinmiş olmaları gerekmektedir. Sınava girecek olan adaylar sahip olduğu HES kodunun kaydını ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde PROFİLİM alanında bulunan “HES KODU BİLGİLERİM” sayfasından yapmalıdır.
  • Başvuruların nasıl ve nereye yapılacağı belirlenmelidir. Sınava başvuru merkezlerinin adreslerine başvuru tarihlerinde ÖSYM’nin internet adresinden ulaşmak mümkündür. Başvuru internet üzerinden ve ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (AİS) mobil uygulaması üzerinden de yapılabilmektedir.
  • Başvuru işleminin tamamlanabilmesi için adayların belirlenen sınav ücretini yatırmaları gerekmektedir. Adaylar seçmiş oldukları oturumlara (TYT, AYT, YDT) bağlı olarak sınav ücretini ÖSYM'nin internet üzerinden açıkladığı kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan herhangi birine veya ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ÖSYM'nin belirledi tarihler arasında yatırmış olmalıdır. Şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından başvuru hizmeti ücreti ve sınav ücreti ile yerleştirme ücreti alınmamaktadır. Sınav ücretini ödemeyen adayların başvuruları geçersiz sayılmaktadır.
  • İşlemlerini Başvuru Merkezinden yapan adayların Aday Başvuru Formunu, Aday Başvuru Merkezine teslim etmeleri gerekmektedir.
  • 11.02.2022- 07.03.2022 tarihlerinde başvurusunu gerçekleştirememiş olan adaylar geç başvuru tarihi olan 16.03.2022- 17.03.2022 saat 23:59'da başvuru yapabilmektedir. Bu tarihlerde başvuru yapan adaylar sınav ücretlerini bankalar üzerinden ödeyememektedir. ÖSYM’nin internet adresinden kredi kartı veya banka kartı ile yapabilmektedir. Geç Başvuru tarihinden sonra sınava başvuru işlemleri sonlanmaktadır. Belirtilen Geç Başvuru tarihi sonrasında sınava başvurulamamaktadır.
  • YKS başvurularına oturum eklemek isteyen adaylar, YKS başvuru süresi ve geç başvuru günlerinde ilgili oturumlara ait sınav ücretlerini gerekli yerlere yatırarak oturum ekleme işlemi yapılabilmektedir.
  • Adaylar YKS’ ye yurt dışından da başvurabilmektedir. ÖSYM tarafından belirtilen başvuru tarihlerinde yurt dışında olan ve başvuru merkezine gitme durumu olmayan adaylar (KKTC ve Kırgızistan-Bişkek hariç), başvurularını ÖSYM’nin kılavuzda belirtilen şekilde yapabilmektedir.
YKS NEDİRR

2023 YKS Başvuruları Ne Zaman?

YKS başvuruları 25 Ocak-1 Şubat 2023 tarihleri arasında yapılabilir. Başvuru yapmak için adaylar, ÖSYM Başvuru Merkezlerini ziyaret edebilir veya ÖSYM'nin sitesinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından başvuru yapabilirler. Başvurular 10:00'dan itibaren 25 Ocak 2023 tarihinde yapılabilir.

YKS Ücreti Ne Kadar?

YKS nedir başlığında belki en merak edilen alt başlık 2023 YKS ücreti ne kadar? Olmuştur. Başvuru ücreti henüz resmi olarak açıklanmamıştır. Ancak 2022 yılında AYT, TYT ve YDT başvuru ücreti her bir oturum için 115 TL olarak belirlenmişti. Fakat bu sene için belirlenen bir rakam henüz yok. Belli olduğunda haber güncellenecektir.

YKS' ye Kimler Girebilir

YKS sınavına YKS nedir? Diye merak edenler için YKS sınavı başvuru şartlarını sıraladık.

  • Lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri son sınıfında okumakta olan öğrenciler ve mezun olmuş olanlar sınava girebilmektedir.
  • Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunan adaylar YKS' ye girebilmektedir.
  • Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olan adaylar sınava girebilmektedir.
  • Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlamış olup durumları yukarıda sıralanan şartlardan birine uyan adaylar da Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na girebilmektedir.
  • Durumları sınav şartlardan herhangi birine uygun olan yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruğunda olmayan adaylar da sınava başvurabilmektedir ve yükseköğretim programları tercih süreci başlamadan önce T.C. Uyruğuna geçmeleri durumunda yükseköğretim programları kontenjanlarına yerleştirilmektedir.
  • Doğumla Türk vatandaşı olan ve çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler, 5203 sayılı Kanun ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olan adaylar da sınava başvurabilmektedir.
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklu adaylar ve Bulgaristan'dan göç yoluyla gelmiş Türk soylu adaylar da YKS’ ye girebilmektedir.
  • Üniversite mezunu olan adaylar da YKS’ ye girebilmektedir.
  • Engelli Sağlık Kurulu Raporu/Sağlık Kurulu Raporu/Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporunun (ÇÖZGER) onaylı bir örneği (bir üniversite veya devlet hastanesinden alacakları) bulunan, Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formunu doldurulmuş olan, Sağlık/Engel durumlarını belirten dilekçeleri bulunan ve Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinin bir fotokopisini başvuru süresi içerisinde ÖSYM Engelli Adaylar Daire Başkanlığı’na bildirmiş olan Engelli/sağlık sorunu olan adaylar “Engelli Salonlarında” sınava girebilmektedir.

YKS' ye Nasıl Çalışılır?

YKS nedir? YKS sınavı ne işe yarar ve YKS sınavına girince ne olur çok temel sorulardır fakat asıl önemli olan YKS sınavında nasıl başarılı olunur ve YKS sınavına nasıl çalışılır sorularıdır. Bu soruların en net cevabının adresi Milet Akademi fakat blogumuzda yer alan 2 konu mevcut. Öncelikle YKS sınavına çalışmadan önce hedef belirlemeli ve program hazırlamalısınız. Bizim tavsiyelerimiz ile bunu rahatlıkla başarabilirsin YKS Çalışma Programı Ne İşe Yarar? Başlıklı yazımız ile çok iyi bir şekilde programını hazırlayabilirsin. Daha sonra YKS ile ilgili telegram uygulamasında paylaştığımız notlara da YKS PDF Telegram Kanalı Güncel YKS isimli başlıktan ulaşabilirsiniz. Size özet olarak yine de tüyolar vermek istiyorum.

  • YKS' ye girecek olan adayların kendine hedef belirlemesi, ders çalışma sürecini kolaylaştırır ve motivasyonu artırır. Hedef belirlemek, sınav öncesi ruhsal durumun daha iyi olmasını sağlar ve sınava hazırlık sürecinde daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Belirli bir hedefe ulaşmak için çabalamanız, hayallerinizi de bu doğrultuda kurmanızı sağlar.
  • YKS sınavına hazırlanmak için gerçekçi bir ders programı oluşturulmalıdır. Bu programı oluştururken, YKS' de hangi oturumlarda yer alınacağı ve bilinen, bilinmeyen ve az bilinen konular gözden geçirilmelidir. Her gün belirlenen çalışma süresi uygun bir seviyede tutulmalı hem çok uzun hem de çok kısa olmamalıdır. Molalar da uygun süreli olmalı ve hem çok uzun hem de çok kısa olmamalıdır. Düzenli aralıklarla verilen molalar, ders çalışmayı daha verimli hale getirir.
  • YKS' ye girecek olan adaylar, kendilerine en uygun ders çalışma yöntemini bulmalıdır. Okuyarak, anlatarak, tek başına veya müzik dinleyerek gibi çalışma yöntemlerinden hangisinin kendilerine uygun olduğunu keşfetmeleri, ders çalışmalarını daha verimli hale getirir. Bu, başarıyı getirme potansiyeli yüksek bir faktördür.

  • YKS hazırlık dönemi sırasında adayların uzun süre hareketsiz kalmaması gerekir. Hareketsiz kalma hem sağlık açısından zararlı olabilir hem de stres seviyesini artırabilir. Dolayısıyla, YKS sınavına hazırlanan adayların sağlıklı bir şekilde bu dönemi atlatması için çeşitli fiziksel aktiviteler yapması gerekmektedir. Fiziksel aktivitelerin yanı sıra, eğlenceli ve pozitif hissettiren aktiviteler, kitap okuma ve film izleme gibi, başarı oranlarını artırır. Adayların düzenli bir şekilde uyku uyumaları da önemlidir

Sıkça Sorulan Sorular

YKS Türkiye' de üniversiteye geçiş için baraj puanı olan ÖSYM kurumunun gerçekleştirmiş olduğu büyük bir sınav organizasyonudur. YKS nedir dediğimizde ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sınavı olarak adlandırılan ve 2018 yılından beri ÖSYM tarafından uygulanan bir sınavdır diyerek açıklayabiliriz.

YKS iki oturumdan oluşmakta ve TYT, AYT VE YDT sınavlarını içermektedir. 

TYT ve AYT sınavları üniversite sınavlarının iki ayrı oturumudur. TYT, öğrencilerin yeteneklerinin ölçülmesini sağlar. AYT ise öğrencilerin alanlarındaki başarılarını ölçer.

Üniversite 4 yıllık bölüm tercih etmek için TYT' den 15 ve AYT' den 16 olmak gerekmektedir ve bu 31 net puanı bulunması gerekir. 2022 YKS sınavında, adayların 0.5 ham puan kazandığı bir testten puanlarının hesaplanması için AYT puanı kullanılacaktır.

2006-2007 ve 2008 yılları üniversite girmenin en zor olduğu dönemler olarak görülebilir. Bu dönemde kontenjanlar sınırlı, sorular zor ve üniversiteye olan talebin fazla olması nedeniyle girebilmek çok zordu. 1996 yılında da üniversite girmek zor olabilir ama 2006-2008 yıllarındaki zorluk düzeyine oranla daha az zordu, soruların zorluğu ve o zamanki talebin göz önüne alındığında.

4 yıllık üniversite düşünen öğrenciler TYT sınavı sonra AYT sınavına da katılması gerekmektedir.